1011 resultaten
ID: 58345 | Bouwkundig element
Kerkplein 1 (Sint-Laureins)
Klooster en meisjesschool van de zusters franciscanessen van Evergem, gebouwd in 1935.
ID: 59088 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 16 (Sint-Laureins)
Het kloosterhuis werd opgericht in 1910 door de zusters franciscanessen van Crombeen te Gent op vraag van de pastoor om te Watervliet het meisjesonderwijs te verstrekken. Het kloosterhuis is een vrijstaand gebouw in een kleurrijke eclectische baksteenarchitectuur ingeplant in een ruime ommuurde tuin. Het gebouw telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak afgewerkt met zijtrapgevels.
ID: 58344 | Bouwkundig element
Moerstraat 2-3 (Sint-Laureins)
Haaks op de straat ingeplante schoolvleugel van veertien traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak uit 1931. Ten zuiden van het schoolgebouw, nieuw klooster op vierkante plattegrond met aanpalende iets dieper gelegen kapel, beide uit 1936 naar ontwerp van architect De Boever. Kloosterhuis in villastijl met twee bouwlagen en zwart pannen tentdak met centrale dakkapel. Bakstenen kapel met bepleisterde voorpuntgevel voorzien van kruisbeeld.
ID: 38726 | Bouwkundig element
Kapitteldreef 40 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig buitengoed van de paters dominicanen gebouwd in bos op grond van E. Gevaert circa 1930 en naar ontwerp van bouwmeester E. Magerman. Langgestrekt rechthoekig gebouw met één bouwlaag en hoog ogivaal dak met driehoekige dakkapelletjes, karakteristiek voor het werk van Magerman.
ID: 38797 | Bouwkundig element
Philippe de Denterghemlaan 7 (Sint-Martens-Latem)
In 1865, bouw van een nieuwe school en het klooster naar ontwerp van architect Bordieux. Kloostergebouw: bakstenen gebouw op kruisvormige plattegrond, opgetrokken in een eerder landelijke villastijl met twee bouwlagen en overstekend schilddak afgezoomd met houten windveren. Rechts aanleunende klaslokalen van één bouwlaag onder zadeldak.
ID: 14935 | Bouwkundig element
Ankerstraat 91 (Sint-Niklaas)
Complexe gebouwengroep, in de loop der jaren steeds verder uitgebreid door nieuwe vleugels rond een groot aantal binnenkoeren. Van de oorspronkelijke gebouwen van de psychiatrische inrichting zijn volgende gebouwonderdelen nog bewaard: het kloostergebouw van 1843 ten oosten van een vierkante binnenkoer, de vleugels ten noorden en zuiden van deze binnenkoer en de toegang ten westen, de kapel van de Heilige Philippus Nerius van 1852 en de Heilig Hartkapel uit eind 19de eeuw.
ID: 301488 | Bouwkundig element
Collegestraat, Paul Snoekstraat, Rich. Van Britsomstraat (Sint-Niklaas)
De omgeving van de jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie omvat onder meer de school met Sint-Antoniuskerk, de burgerhuizen van de Collegestraat aan de pare zijde en enkele stadswoningen aan de onpare zijde, en de stadsschouwburg.
ID: 15060 | Bouwkundig element
Collegestraat 29-31 (Sint-Niklaas)
Ontstaan als klooster der paters recolletten die zich in 1689 te Sint-Niklaas vestigden. Jongensschool, bestaande uit kapel, kloosterpand, hoofdgebouw, feestzaal en uitgestrekte vleugels met klaslokalen.
ID: 15024 | Bouwkundig element
Kalkstraat 24 (Sint-Niklaas)
Circa 1640 gesticht in de Nieuwstraat als eerste instelling waar gratis onderwijs werd verschaft. Door de snelle aangroei der schoolbevolking, verhuisde men in 1648 naar een gehuurde boerderij op de hoek van Kleine Peperstraat en Kalkstraat.
ID: 15030 | Bouwkundig element
Kalkstraat 46 (Sint-Niklaas)
Heden moderne straatgebouwen waarachter ruime, neoromaanse kapel, volgens jaarsteen in 1875 gebouwd naar ontwerp van de Doornikse architect Justin Bruyenne.