Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 78923 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 78918 | Bouwkundig element

Romp Oude Molen

Zuidbroekstraat (Damme)
Romp van een bakstenen grondzeiler, opgetrokken in 1854 als graan- en oliewindmolen. De molenromp speelt een prominente rol in het ontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys maakte voor de tuin van het Kasteel van Oostkerke.


ID: 135400 | Landschappelijk geheel

Polder Klemskerke en Vlissegem

Klemskerke, Vlissegem (De Haan)
Dit gebied omvat de gave middeleeuwse kustpolders rond Klemskerke en Vlissegem met reliëfrijke zilte graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven voor. De dorpskernen van Vlissegem en Klemskerke vormen twee typische en gaaf bewaarde middeleeuwse polderdorpen, geconcentreerd rond de kerk met omgevend kerkhof en enkele invalswegen. Daarnaast zijn er ook nog verspreide restanten van militaire bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog. De Noordede vormt een belangrijke waterloop als historisch afwateringskanaal voor dit poldergebied én de omliggende polders ten noordwesten van Brugge. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.


ID: 54663 | Bouwkundig element

Eclectische eenheidsbebouwing

Coppietersstraat 24-28 (De Haan)
Eenheidsbebouwing daterend van "1912" zie gevelsteen in de centrale rondboognis. In het pand was volgens een oude foto de "Drukkerij St.-Joseph" gevestigd.


ID: 54541 | Bouwkundig element

Geersensmolen

Dorpsstraat 1A (De Haan)
De molen is naar vroegere molenaars bekend als Lievensmolen en Geersensmolen. De namen Dorpsmolen of Zuidmolen zijn dan weer topografische aanduidingen. De houten staakmolen, opgericht in 1693, markeert de zuidrand van het polderdorp Klemskerke. De vier bakstenen teerlingen van de open molenvoet zijn ingeplant op een molenberg aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Bij de restauratie in 2012-2014 werd de molen, omwille van de windvang, ongeveer 100 meter zuidelijker in een weide heropgebouwd op een nieuw aangelegde molenberg. De historische molenberg ten noorden bleef bewaard.


ID: 54481 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Kardinaal Mercierlaan 26-30 (De Haan)
Samenstel van twee rijwoningen en een werkhuis, bouwheer is de familie Verhaeghe uit Brugge en Vlissegem. Het kadaster registreert in 1933 de bouw van een eerste woning (nummer 30) en een schrijnwerkerij (nummer 26, nu garage). In 1935 wordt de open ruimte dichtgebouwd met nummer 28.


ID: 54623 | Bouwkundig element

Schrijnwerkerij

Kloosterstraat 6 (De Haan)
Voormalige schrijnwerkerij, volgens kadastergegevens bouwt timmerman Lodewijk Casier uit Vlissegem circa 1912 een woonhuis met achteraan een atelier. Circa 1921 wordt een atelier aan de straatkant gebouwd.


ID: 54726 | Bouwkundig element

Modernistisch hoekpand

Langestraat 4 (De Haan)
Modernistisch hoekpand, bestaande uit woonhuis met garage en atelier of loods.


ID: 54630 | Bouwkundig element

Gersthof

Lepelemstraat 50 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve "Gersthof" toegankelijk via een rechte, geasfalteerde oprit. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met drie losstaande gebouwen binnen een rechthoekige omwalling.


ID: 214303 | Bouwkundig element

Woning Louise

Molendreef 9 (De Haan)
Rijwoning met atelier "LOUISE" zie opschrift, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder mansardedak (zwarte, mechanische pannen) met parement in oranje baksteen.