Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 18697 | Bouwkundig element

Katholieke jongensschool

Sint-Theresiastraat 1-3 (Gent)
De jongensschool in de Gentse volkswijk de Muide werd gebouwd in 1911 in een sobere neogotische baksteenarchitectuur naar plannen van bouwmeester Fr. Van Hove, uitgevoerd door aannemer E. Wyckaert. Het gebouwencomplex omvat een directie- en schoolgebouw gegroepeerd in U-vorm omheen de speelplaats.


ID: 26504 | Bouwkundig element

Drie sluiswachtershuizen

Sluizenweg 1-2 (Gent)
Alleenstaande blok van drie sluiswachtershuizen met hoog ommuurde achtertuinen. Gelegen op een smal eiland tussen de Schelde en een in 1867 gegraven Schelde-arm met sas en sluis, vlak bij de ringspoorweg Gent-Antwerpen en Eeklo. Breedhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak (leien), volgens kadastergegevens gebouwd in 1872.


ID: 18704 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex

Sneppenbrugstraat 5-11 (Gent)
Vermoedelijk deel van het vanouds bekende zogenaamd goed der Assels. Het complex omvat een herenhuis met grote ommuurde tuin met loofbomen en vijver. Ten zuiden oude stallen, gedeeltelijk verbouwd tot woonhuis en ten noorden twee boerenhuisjes.


ID: 21213 | Bouwkundig element

Convent Ter Berghe

Sophie Van Akenstraat 11 (Gent)
Huis van twee bouwlagen met zadeldak, uit het eerste kwart van de 17de eeuw. Ommuurde voortuin met twee brede rechthoekige toegangspoorten in arduinen omlijsting van circa 1800. Bakstenen voorgevel, voorzien van een verankerde trapgevel met 10 trappen + topstuk, van drie traveeën. Zijgevel van zeven traveeën voorzien van twee getrapte dakvensters. Aan de rechter kant haakse aanbouw met trapgevel.


ID: 19148 | Bouwkundig element

Sint-Baafsabdij

Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.


ID: 25902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jacobsparochie met tuin

Steendam 11 (Gent)
De pastorie van Sint-Jacob werd in 1952 deels afgebroken en heropgebouwd naar plannen van Valentin Vaerwyck en Jean Hebbelynck, met recuperatie van bestaande elementen zoals de barokke, 18de-eeuwse deuromlijsting. Aansluitende tuin.


ID: 18716 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw

Stropkaai 39-40, 40A (Gent)
Voormalige weverij Uyttendaele, heden magazijn van UCO, afdeling Uyttendaele. Bedrijf volgens archiefstukken gebouwd in 1895 op de hoek met de Sint-Juliaanstraat, met als architecturaal overblijfsel de vroegere woning van de directeur, later conciërgewoning, op de hoek met de Sint-Juliaanstraat, evenals de aansluitende afsluitmuur met toegangspoort.


ID: 18721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 21246 | Bouwkundig element

Kloostergang en kapel

Theresianenstraat 7 (Gent)
Bakstenen gebouw, gelegen achterin een ommuurde tuin, op het vroegere terrein van het karmelietessenklooster. Van 1844 tot 1877 Huis van Bermhartigheid voor Boetvaardige Dochters. In dit complex is één van de onderkelderde 17de-eeuwse kloostergangen van het voormalige karmelietessenklooster bewaard. Ernaast bakstenen 19de-eeuwse kapel onder zadeldak, verlicht door rondboogvensters met gebrandschilderde ramen.


ID: 21247 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.