Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 87108 | Bouwkundig element

Neogotische congregatiezaal

Kanegem-Dorp 4 (Tielt)
Gelegen ten noordwesten van de kerk, bij het begin van de Sint-Bavostraat. Vormt een geheel met de onderpastorie aan westzijde en de Heilige Geestkapel aan oostzijde, het ensemble wordt gebouwd in 1897-1900 in opdracht van pastoor Gustaaf De Maître, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Natuurstenen cartouches in centrale traveeën: "DIT HUIS IS GENAAMD" en "ST. JOSEF - 1897". .


ID: 86754 | Bouwkundig element

Café Oud Thielt met feest- en filmzaal

Krommewalstraat 6 (Tielt)
Voormalig café "Oud Thielt" met feest- en filmzaal. Pittoresk pand met middeleeuwse kern verbouwd in 1912 met een gevel in een fantasievolle historiserende mengeling van traditionele stijlen. Heden nog steeds opvallende straatgevel gemarkeerd door drie topgevels: links, trapgevel onder haaks zadeldak, centrale puntgevel op gestrekte uiteinden en rechterpuntgevel; beide puntgevels met overkragende overstek en aansluitend op zadeldak. Gebruik van witsteen voor gebeitelde kopjes in top of verwerkt in ontlastingsbogen en voor gevelcartouches met gebeitelde opschriften. Links, verbouwde poortingang met brede korfboogtoegang. Erboven, decoratief nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Recentere verdiepte cafétoegang. Haakse bakstenen achterbouw van feestzaal.


ID: 86868 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 42 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis opgetrokken in 1871-1872 voor de textielfabrikant Jean-Baptiste Vande Vyvere jr. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Dubbelhuis met vlak gepleisterde en geschilderde lijstgevel met doorlopende cordonlijsten. Op rechtermuurpenant kleine natuurstenen gedenkplaat.


ID: 86877 | Bouwkundig element

Cultureel Centrum Gildhof

Sint-Michielstraat 9 (Tielt)
Cultureel Centrum "Gildhof", gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke. Gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl met regionalistische inslag van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; leien). Brede schoorsteenvolumes.


ID: 86894 | Bouwkundig element

Cinema Movy met café

Stationstraat 25 (Tielt)
Voormalige cinema "Movy" met café, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Bouwheer is Roger Lecat, meubelmaker uit Tielt, die voorheen reeds in het "Feestpaleis" cinema houdt. Heden theater "Malpertuis" met foyer, voorheen gevestigd in de kelder van het Gildhof. Het bouwplan toont onder meer het café aan de straatzijde, met achterliggend complex van de cinemazaal en tevens een schietbaan met liggende wip. In 1997 wordt de voorgevel gedeeltelijk aangepast en het interieur gerenoveerd naar ontwerp van het architectenbureau Claerhout (Sijsele).


ID: 86893 | Bouwkundig element

Feestpaleis

Stationstraat 6 (Tielt)
Voormalig "Feestpaleis", een circa 1926 gerealiseerde verbouwing van de bestaande feestzaal "A Capella" (1920), beide naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt).  Dit complex heeft oorspronkelijk een beeldbepalende straatgevel met uitgewerkte brede rondbogige frontonbekroning en haaks op de straat ingeplante zaal.


ID: 134224 | Landschappelijk element

Hortus Thenensis

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
Neoclassicistisch herenhuis met bijgebouwen uit het begin van de 19de eeuw, tussen 1886 en 1910 stelselmatig uitgebreid door Léon Van den Bossche met aanleg van een botanische privétuin, heden stadspark van circa 2 hectare met restanten van de botanische tuin.


ID: 134234 | Landschappelijk element

Vianderdomein

Hamelendreef (Tienen)
Recreatiedomein met drie vijvers en monumentale bakstenen brug, ongeveer 5 hectare, aangelegd in 1981-1982 op de resten van een recreatiedomein met zwembad, roeivijver en cafetaria uit de jaren 1930.


ID: 42854 | Bouwkundig element

Stadstheater

Sint-Jorisplein 20 (Tienen)
Classicistisch getint paviljoen uit einde 18de-begin 19de eeuw.