1596 resultaten
ID: 91209 | Bouwkundig element
Hazewindstraat 5 (Kortemark)
Hoeve, grotendeels met wederopbouwkarakter van de jaren 1920. Licht achterin gelegen, huis met voortuin. Links van de hoeve, boomgaard.
ID: 91212 | Bouwkundig element
Hemelstraat 3 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Achteringelegen in omgeving met weides, restant van boomgaard. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), doch met een andere erfopstelling: het erf met L-vormige opstelling van de bestanddelen was aan de straat gelegen, met een bewaarde L-vormige omwalling. Ten noorden van dit erf, vrijstaand volume, op de plaats waar nu de dwarsschuur staat.
ID: 91295 | Bouwkundig element
Hogestraat 45 (Kortemark)
Achteringelegen vroeg 19de-eeuwse hoeve met grote boomgaard (hoogstamfruit, knotwilgen en notelaar) en onverharde oprit, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Perceel afgezet met gemengde haag (veldesdoorn, hulst, meidoorn). Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is de hoeve weergegeven als een boerenhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende tuin en twee vrijstaande nutsgebouwen in een boomgaard.
ID: 90990 | Bouwkundig element
Huilaertstraat 21 (Kortemark)
Kleine hoeve met losse bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een begraasd erf, restant van boomgaard en meidoornhaag. Het huis en de schuur dateren uit de wederopbouwperiode (1921). Bij de mutatie van 1904 wordt het huis (nog niet aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1828) gedeeltelijk herbouwd door Pieter Desplenter-Muylle, zwingelaar te Kortemark en wordt in de boomgaard een nieuw nutsgebouw opgetrokken (functie onbekend). Bij de mutatie van 1921 wordt het huis geheel herbouwd en wordt de huidige schuur gebouwd.
ID: 91005 | Bouwkundig element
Ieperstraat 56 (Kortemark)
Hoeve gelegen in de vallei van de Grijsperrebeek, groene omgeving met meidoorn- en hulsthagen en populieren. De benaming van de hoeve en het leengoed komt reeds voor in 1628.
ID: 91000 | Bouwkundig element
Ieperstraat 6 (Kortemark)
Kleine aan de straat gelegen hoeve. Hekken tussen blauwhardstenen pijlers. Volgens het kadaster gebouwd in 1906 door Isidoor Neyrinck, kunstschilder uit het nabije Staden. Hierbij wordt een dieperin gelegen huis afgebroken, de rest van het grote perceel wordt ingericht als boomgaard. Rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen).
ID: 91388 | Bouwkundig element
Klerkenstraat 8 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens in 1939 gebouwd door de Zarrense landbouwersfamilie Delheye. Achtergelegen landgebouwen en halfstamboomgaard aan de rechter zijde. Links, erfoprit met hek in buisstaal en dito poortje gevat tussen twee witgeschilderde betonnen pijlers.
ID: 91216 | Bouwkundig element
Koekelarestraat 93 (Kortemark)
Vrijstaande villa uit de interbellumperiode, met rechts achteraan een vrijstaand dwars nutsgebouw gedateerd "1936" door middel van gele baksteen. Gelegen binnen een tuin met boomgaard, de voortuin aan de straatzijde is afgesloten door een laag muurtje in gele en rode baksteen met balustrade en hek in buisstaal. De deels verharde oprit rechts is afgesloten door een smeedijzeren hek. Volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder elkaar kruisende schilddaken (blauw geglazuurde mechanische pannen), L-vormige plattegrond.
ID: 91019 | Bouwkundig element
Lauwstraat 2 (Kortemark)
Kleine 19de-eeuwse hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Linde met Mariakapelletje bij de erftoegang (tweede linde gekapt). Gemengde haag van meidoorn en hulst, boomgaard.
ID: 91239 | Bouwkundig element
Makeveldstraat 1 (Kortemark)
In 1869 gebouwd met de eerste stenen van de steenbakkerij van het "Edewallegoed" (aangeduid als "ferme Edewallegoed" op de Atlas der Buurtwegen, circa 1844, zie Bescheewegestraat, inventaris Kortemark). Restant van boomgaard, nutsgebouwen uit het midden van de 20ste eeuw op het achtererf.