Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1913 resultaten


ID: 134644 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Vogelsanck

Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Den­drolo­gisch en tuinkunst­historisch belangrijk kasteelpark (10 hectare) in landschappelijke stijl, aangel­egd einde 18de eeuw - begin 19de eeuw op oudere tuin­percel­en en belangrijk deel daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw; deel van een uitge­strekt domein.


ID: 22501 | Bouwkundig element

Domein van Obbeek

Obbeekstraat 48 (Heusden-Zolder)
Het domein van Obbeek omvat een landhuis met voorhof in kiezel op een omgracht en omhaagd perceel. Landhuis Obbeek is een 18de-eeuws bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond en onder een kunstleien zadeldak met een klokkenruitertje en een windvaan met eenhoornmotief.


ID: 134638 | Landschappelijk element

Parkje van het landhuis Obbeek

Obbeekstraat 48 (Heusden-Zolder)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, open gewerkt op het landschap, met vijver en moestuin, uit de tweede helft van de 19de eeuw, bij neo­clas­sicistisch kas­teel uit begin 20ste eeuw, gegroeid uit een oudere boerderij.


ID: 134643 | Landschappelijk element

Kasteelpark Terlaemen

Terlaemenlaan 125 (Heusden-Zolder)
Op een 18de-eeuwse site geënt parkje, met traceerbare sporen van de geome­tri­sche aanl­eg en deel van een do­mein van circa 60 hectare; in 1882 uitgebreid 18de-eeuws kas­teel en belangrijk hekwerk uit de zelfde tijd.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 32707 | Bouwkundig element

Hoeve Cense du Don

Mitoyenstraat 5 (Heuvelland)
Herenhoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect G. Fache van 1922; grosso modo uitgevoerd volgens plan, een imposante ingangspoort uitgezonderd. Kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur, geïnspireerd op de traditionele hoevebouw. Lage, losse bestanddelen gegroepeerd rondom een begrint erf deels met bakstenen stoepen onder meer in visgraatverband, centrale vaalt en ten westen toegangshek tussen bakstenen pijlers; boerenhuis ten westen; stalvleugels, respectievelijk ten oosten en noorden; schuur en wagenhuis, ten zuiden.


ID: 32622 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met historische site

Reningelststraat 10 (Heuvelland)
Landhuis in cottagestijl. Omringend park met walgracht, vijver en serpentinevijver, hek, talud met tuintrappen en monumentale bontbladige Ierse taxus, omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont in 1920.


ID: 307932 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nermstraat

Hoegaarden (Hoegaarden)
De kasseiweg die op sommige hedendaagse kaarten als Nermstraat staat genoteerd, is eigenlijk een samenvoeging van verschillende wegen, die elkaar kruisten of in elkaars verlengde lagen. Het tracé bestaat bijna volledig uit Tiense kwartsiet, hier en daar aangevuld met grés.


ID: 307982 | Landschappelijk element

Holle weg naar Marollenkapel

Hoegaarden (Hoegaarden)
Op de weg Klein Overlaar vertrekt een brede holle weg naar het noordwesten. Halverwege het tracé zijn er sporen van kasseiverharding met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. Op het plateau gaat de holle weg over in een onverharde voetweg met open zichten op de omliggende akkers. De weg eindigt bij de Marollenkapel of Kapel van Klein Scherpenheuvel, een voormalige bedevaartplaats tegen huidziekten, opgericht door de congregatie van het domein Mariadal.


ID: 135105 | Landschappelijk geheel

Meldert

Meldert (Hoegaarden)
Meldert is een landelijk dorp in een de vallei van de Molenbeek, gesitueerd tussen de grote kouters. De gebouwen van het voormalige molencomplex op deze Molenbeek werden sterk gerenoveerd. In de drassige vallei komen talrijke boomgroepjes voor, op de flanken vinden we taluds. Centraal in het afgebakende gebied ligt de Sint-Ermelindiskerk met erachter de Sint-Ermelindiskapel, een gekend bedevaartsoord. De 18de-eeuwse Prins Kardinaalhoeve en het kasteel van Meldert met park zijn belangrijke relicten van het Meldertse verleden.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.