Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 39770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kaaibeekhoeve

Kaaibeek 1 (Herselt)
Omgrachte hoeve met centraal aarden erf, woonstalhuis, varkenshok, wagenhuis en schuur, gelegen in het gaaf bewaarde landschap aan de Grote Nete.


ID: 133310 | Landschappelijk element

Opgaande eiken langs perceelsgrenzen

Provinciebaan (Herselt)
In het landbouwgebied rondom de Schranshoeve staan 8 opgaande eiken als relicten van voormalige perceelsrandbeplanting. In de tweede helft van de 19de eeuw waren quasi alle percelen hier omzoomd door een houtige afsluiting, vermoedelijk een combinatie van hagen met opgaande en/of geknotte bomen.


ID: 39680 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Westerlosesteenweg (Herselt)
Kapel opgericht in 1883 en gelegen op een omhaagd perceel met linde achter de kapel.


ID: 301848 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande eik

Sint-Lievens-Esse (Herzele)
Een mooi ontwikkelde zomereik staat bij een perceelsrand in een beekvalleitje gelegen tussen de Schoonderhagestraat en de gewezen trambedding: L376 Trambaan (Herzele - Sint-Lievens-Esse). De boom is beeldbepalind in het landschap en heeft een enorme stamomtrek van 423 cm (2015).


ID: 131142 | Landschappelijk element

Twee treuressen als kerkhofbomen

Borsbekestraat (Herzele)
De twee treuressen bevinden zich op het voormalig kerkhof bij de Sint-Antoniuskerk van Borsbeke, in de dorpskern. De twee treuressen vormen duidelijk beeldbepalende objecten in de gemeenschapsruimte bij de kerk en refereren naar de functie van het voormalig kerkhof.


ID: 131152 | Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel bij kruispunt

Hekkestraat, Steenhuizestraat (Herzele)
Opgaande linde met boomkapel bij het kruispunt waar de Hekkestraat uitkomt op de Steenhuizestraat. Reeds op de 18de eeuwse Kaart van Ferraris staat hier een kruis of een kapel ingetekend. Het is niet erg duidelijk wat het precies is geweest, maar de boom met boomkapel is hier duidelijk het gevolg van een continue voortzetting van een devote aanplanting horende bij een religieus bouwkundig element of symbool.


ID: 8920 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 132702 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Korrestraat (Herzele)
Ten noorden van de parochiekerk, langs de Korrestraat, staat een opgaande linde die werd geplant als vredesboom na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 131144 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

Provincieweg 88 (Herzele)
De zomereik werd als vredesboom geplant na de Eerste Wereldoorlog. De dorpsboom bij de gemeenteschool heeft een stamomtrek van 236 centimeter.


ID: 9011 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.