Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 308848 | Bouwkundig element

Villa

Astridstraat 41 (Tremelo)
Villa in een zeer sobere neotraditionele stijl in het centrum van Tremelo, een van de weinige notabelenwoningen, gebouwd aan het einde van het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog met een opvallend gebruik van perssteen in een gestrekt verband dat het gebruik van een spouw, nieuw in die periode, doet vermoeden. Zowel aan de voor- als zijgevel is er een erker op het gelijkvloers. Onder de dakrand bevindt zich een grote witgeschilderde band die samen met het bakstenen parement het uitzicht bepaald.


ID: 43125 | Bouwkundig element

Landbouwerswoning

Baalsebaan (Tremelo)
Lemen landbouwerswoning van het langgeveltype met afzonderlijke bijbouw van gelijkaardig materiaal.


ID: 308854 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand met linde

Baalsebaan (Tremelo)
Modernistische kapel uit het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog. De gevel is driehoekig en is een typisch ontwerp gepromoot door de Boerinnenbond. De kapel werd in 2000 gerenoveerd (zie gedenksteen).


ID: 308851 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met omheining en trompetboom

Baalsebaan 307-309 (Tremelo)
Villa aan de rand van het centrum van deelgemeente Baal in een traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw. Het is een sober maar architecturaal evenwichtig gebouw in een donkerrode baksteen met alle oorspronkelijke schrijnwerk (ramen, deuren, luiken en bakgoot) bewaard. De voortuin wordt afgebakend door een omheining van een metalen hek op een bakstenen basis met bakstenen pijlers. Links vooraan de voortuin staat een monumentale trompetboom (Catalpa).


ID: 306834 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool van de zusters der christelijke scholen

Baalsebaan 332 (Tremelo)
Het klooster en de meisjesschool van de zusters der christelijke scholen werden gebouwd in 1895 en liggen middenin Baal-dorp. Het oudste deel bestaat uit een kloosterhuis van 1895. Een L-vormige aanbouw van 1934 zorgt voor de verbinding met het langwerpige klassengebouw uit 1907 en 1912. Andere schoolgebouwen dateren uit de 20ste eeuw.


ID: 43126 | Bouwkundig element

Landbouwerswoning

Baalsebaan 37 (Tremelo)
Kleine landbouwerswoning van het langgeveltype; bakstenen muurvoeting en leembouw (herstellingen in baksteen).


ID: 308850 | Bouwkundig element

Café

Baalsebaan 38-42 (Tremelo)
Horecazaak in pakketbootstijl, uniek in Tremelo, vroeger het oud Volkshuis, later café ’Bij Paula’ en op het moment van de inventarisatie een Oosters eethuis. Gebouw van twee bouwlagen uit het interbellum in een uitgesproken modernistische stijl met afgeronde hoeken in gele steen. Het parement is gemetseld in een gestrekt verband van persteen en wordt doorbroken door twee speklagen en vensteromrandingen van bruine persteen.


ID: 131508 | Landschappelijk element

Cluster van knoteiken

Balenbergstraat (Tremelo)
Deze cluster van knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich grotendeels op het grondgebied van de Tremeloose, deelgemeente Baal. De bomenrijen vormen geen continue lijn, maar moeten gezien worden als verschillende rijen die verspreid van elkaar liggen. De bomen zijn een restant van een kleinschalig, door akkers gedomineerd landschap. De grootste knoteik heeft een stamomtrek van 2,18 meter op 1,50 meter hoogte en is 5 meter hoog (opname in 2009).


ID: 308870 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Balenbergstraat 47-49 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve die zich onderscheidt van de meeste langgestrekte hoeves doordat de woning twee volwaardige woonverdiepingen bevat. Dit en de voor Tremelo aanzienlijke grootte van de hoeve zorgt voor een voornaam uitzicht van de site. De hoeve staat loodrecht op de straat met een opeenvolging van een schuur en stal onder hetzelfde zadeldak met daarnaast de woning in het verlengde geplaatst maar met een hoger zadeldak. Het geheel is opgetrokken in baksteen in een traditionele stijl en dateert op basis van de stijlkenmerken waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hoeve wordt al op de Ferrariskaart op de huidige locatie weergegeven en heeft daarom mogelijks een 18de -eeuwse of oudere kern. Het gebouw heeft een sobere vormentaal met getoogde vensteropeningen, natuurstenen dorpels, een uitgesproken bakstenen tandfries en muurankers als belangrijkste elementen.


ID: 308852 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Barbara

Barbarastraat (Tremelo)
Kleine betreedbare kapel in traditionele stijl, gebouwd in het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog en gewijd aan de Heilige Barbara. Bakstenen gebouw met parement van persstenen, typische decoratie in baksteen (fries, verdiept veld en trapgevel), bekroond met een smeedijzeren kruis. Het oorspronkelijke schrijnwerk is bewaard.