Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 71710 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Heulestraat 152 (Wevelgem)
Klein arbeidershuisje van circa 1900. Centrale deurtravee met erboven dakvenster met typische laaddeur. Links ervan, schuur bestaande uit drie parallelle beuken onder zadeldak. Centraal muurnisje.


ID: 73739 | Bouwkundig element

Hof ter Elst

Heulestraat 36 (Wevelgem)
Historisch hoeve, tot in 1797 in handen van de Guldenbergabdij. Heden een hoeve met verankerde, bakstenen bestanddelen met gewit parement onder pannen zadeldaken. Ten noorden boerenhuis met opkamer, gedateerd 1861 in rechter zijpuntgevel. Ten westen dwarsschuur en ten zuiden kleine stalvleugel.


ID: 71703 | Bouwkundig element

Dorpswoning met schuur

Heulestraat 83-85 (Wevelgem)
Diephuis met bijhorende schuur bestaande uit drie parallelle beuken onder pannen zadeldak.


ID: 71718 | Bouwkundig element

Hoeve Lindenhof

Hondschotestraat 161 (Wevelgem)
Voorheen foncier van de heerlijkheid "Rumbeeksmote". De oudste vermelding gaat terug tot 1366. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom erf. Heden witgeschilderde parementen. Ten noorden van het erf aangepast boerenhuis met 18de-eeuwse kern. T-vormige plattegrond.


ID: 71717 | Bouwkundig element

Neerhof van Hondschote

Hondschotestraat 29-31 (Wevelgem)
Belangrijke historische hoeve "Neerhof van Hondschote", foncier van de gelijknamige heerlijkheid en voormalig neerhof van het kasteel van de heer van de dorpsheerlijkheid. Het kasteel wordt afgebroken op het eind van de 18de eeuw. De heerlijkheid is een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk.


ID: 71719 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hugo Verriestlaan 25 (Wevelgem)
Dieper in gelegen hoeve met voornamelijk 20ste-eeuws uitzicht. Losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak U-vormig gegroepeerd rondom bekiezeld erf. Opvallende stalvleugel met bijhorende schuur van twee bouwlagen gebouwd in 1912, zie jaarankers in rechter zijpuntgevel. Decoratief uitgewerkte erfgevel geritmeerd door lisenen verbonden door muizentandfries.


ID: 71334 | Bouwkundig element

Hoeve ter Kassei

Ieperstraat 139-141 (Wevelgem)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1530, ze was eigendom van de heren van Moorsele en Ter Gracht, maar behoorde niet tot het foncier van de heerlijkheid. Heden hoeve bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Poortgebouw, stal, nieuwe loodsen en schuur in U-vorm opgesteld rond een deels verhard erf. Ten westen vrijstaand woonhuis en bakhuisje. Ten zuiden, tabaksast.


ID: 71335 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Ieperstraat 162-164 (Wevelgem)
Twee lage arbeidershuisjes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevels, pannen zadeldaken. Segmentbogige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Achtergelegen schuren en stalletjes.


ID: 71337 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ieperstraat 191 (Wevelgem)
Hoeve uit het begin van de 20ste eeuw. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen, met ten noorden, woonhuis met vernieuwd parement, gedateerd met gevelsteen "1910", ten westen, dubbele dwarsschuur en ten oosten ast.


ID: 71338 | Bouwkundig element

Vlasschuren en wegkruis

Ieperstraat 206 (Wevelgem)
Vlasschuren uit het begin van de 20ste eeuw. Vier beuken van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldaken. Tegen zijgevel, houten kruis met gietijzeren Christus onder gebogen zinken afdak, uit dank opgericht na de Tweede Wereldoorlog.