Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 308882 | Bouwkundig element

Begraafplaats Baal

Beulkensstraat (Tremelo)
Ommuurde begraafplaats uit de 20ste eeuw met origineel hekwerk, verschillende bijzondere graven, centraal een calvariebeeld en in de noordoostelijke hoek een bewaard lijkhuis. In het zuidoosten zijn er een groot aantal graven bewaard van slachtoffers van de mijnramp van Marcinelle. Het geheel is georganiseerd in een strak geometrisch verband door de twee hoofdgangen met daarop loodrechte gravenrijen. Centraal bevindt zich een calvarie met Jezus aan het kruis. Het lijkhuis bevindt zich in de noordoostelijke hoek en is een bakstenen gebouw in traditionele stijl met een zinken dak met een ruiter.


ID: 306833 | Bouwkundig element

Hoeve met botermolen De Bonte Os

Bonten Osstraat 29 (Tremelo)
De langgestrekte hoeve De Bonte Os werd in 1850 kadastraal geregistreerd door de weduwe en kinderen van Joannes Reyers, winkeliers uit Mechelen. Aan de achtergevel bevindt zich een authentieke botermolen, wat een zeldzaamheid wordt in Vlaanderen.


ID: 308887 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bossepleinstraat 23 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve uit het interbellum. Typische hoeve van een bouwlaag met woning, stal en schuur onder zadeldak. De langgestrekte hoeve is opgebouwd in de voor het interbellum typische lichte oranje-roze baksteen en heeft beperkte decoratieve elementen. De muurankers en tandfries zijn bewaard. De hoeve bevindt zich op een locatie waar al op de Ferrariskaart een hoeve aanwezig is. Er is dus op deze locatie al lang bebouwing. Het is niet gekend of er een oudere kern aanwezig is.


ID: 308888 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Breugelstraat (Tremelo)
Kapel O.L.V van Lourdes, ook bekend als het van Cleynenbreugelkapelletje. Het is een eenvoudige, niet betreedbare, kapel. Het is gebouwd in baksteen en heeft een pannen zadeldak. De gevels zijn recent bepleisterd en witgeschilderd. De voorzijde van het dak heeft houten windborden. Het dak is bekroond met een eenvoudig ijzeren kruis. Het is een typische wegkapel zoals er in de streek nog veel aanwezig zijn. De kapel is vermoedelijk rond de eeuwwisseling van 1900 te dateren. Aan de noordzijde van de kapel bevindt zich een muurschildering met een beeltenis van Pater Damiaan.


ID: 216460 | Bouwkundig element

Wegkapel

Camille Huysmansstraat (Tremelo)
Kapel opgetrokken uit rode baksteen met decoratieve verwerking van zwarte en witte baksteen, uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 308890 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

E. Van Der Veldestraat 37 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl van anderhalve bouwlaag uit het einde van de 19de eeuw. Het is een grote hoeve met een woongedeelte van vier traveeën, een stal en schuur. Het bakstenen gebouw staat loodrecht op de weg, op een plaats die op de Ferrariskaart nog grotendeels als heide ingekleurd staat maar in de loop van de 19de eeuw verkaveld wordt. Het is een sober gebouw met getoogde ontlastingsbogen, uitgewerkte muurankers en een stalen linteel boven de schuurpoort.


ID: 308891 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stal en schuur

Geertruimoerstraat 18 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het interbellum met aansluitend een stal en schuur. De gebouwen zijn een harmonieus geheel, opgetrokken in een oranjeroze baksteen, typisch voor het interbellum. De decoratie bestaat uit speklagen van witte en groene geëmailleerde baksteen. De speklagen sluiten naadloos aan op de verschillende onderdelen van het venster. De poortopening van de schuur heeft een stalen linteel. Op verschillende plaatsen van de gevel zijn er verluchtingsroosters geplaatst. Onder de dakrand is er een tandfries in geëmailleerde witte en groene baksteen. Het gebouw is recent gerenoveerd met respect voor het historische uitzicht.


ID: 308892 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Geetsvondelstraat 38 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl uit het interbellum van een bouwlaag. De hoeve staat loodrecht op de straat en bestaat voor de helft uit het woongedeelte, met aansluitend de stal en schuur. De gevelopeningen hebben getoogde ontlastingsbogen en dorpels in baksteen. De muurankers zijn nog aanwezig.


ID: 308893 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Geetsvondelstraat 44 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve met uitgewerkt decoratieschema in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Het bakstenen gebouw bestaat uit anderhalve bouwlaag met vier traveeën voor het woonhuis, met aansluitend een stal van drie traveeën en een grote schuur. De hoeve heeft een doorgedreven decoratieschema waarbij gesinterde baksteen een belangrijke rol speelt. De speklagen, rollagen en tandfries bestaan allemaal uit gesinterde baksteen. Verder zijn er stalen lintelen boven alle gevelopeningen aanwezig, een zeldzaamheid in Tremelo. Enkel de poort naar de schuur heeft een houten balk als dragende structuur. Daarnaast zijn de muurankers nog aanwezig. Op de historische kaarten is het onduidelijk vanaf wanneer er bebouwing aanwezig is op deze locatie, zeker op de Atlas der Buurtwegen is er sprake van bebouwing, maar in een andere oriëntatie. De hoeve is recent gerenoveerd waarbij het historisch uitzicht werd gerespecteerd.


ID: 308894 | Bouwkundig element

Hoekwoning

Geetsvondelstraat 52 (Tremelo)
Woning in traditionele stijl uit het einde van de 19de, begin 20ste eeuw. Het gebouw staat op de hoek van de Geetsvondelstraat met de Werchtersesteenweg, waarbij een van de hoeken van de woning is afgeschuind. Deze afgeschuinde hoek is een fenomeen dat meer terug te vinden is in de omgeving bij gelijkaardige woningen aan een kruispunt, meestal met een café-functie. Waarschijnlijk was er ooit een café in het pand, gezien de ligging halverwege Werchter en Betekom. Hier is geen concreet bewijs voor. Het gebouw is aan elke zijde twee traveeën breed en twee-en-een-halve bouwlaag hoog onder een zadeldak met wolfseinden. De gevels worden getypeerd door natuurstenen dorpels en lintelen, speklagen in imitatiesteen en muurankers. De woning werd recent gerenoveerd met respect voor het historische uitzicht van de woning.