Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 47523 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Pastoor Janssensplein 1 (Olen)
Georiënteerde neoromaanse zaalkerk, naar ontwerp van C. Veraart en E. Richir van 1923, met deels ommuurd, deels omhaagd kerkhof.


ID: 47527 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Processieweg 2 (Olen)
Driebeukige longitudinale kerk met vroeg-gotische westtoren van circa 1400 en gotisch koor en middenbeuk uit de 15de- 16de eeuw.


ID: 56732 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met omgeving

Dorpsstraat 80 (Oostende)
Georiënteerde hallenkerk met toren west, teruggaand tot de 14de eeuw, gelegen in pittoresk kader tegen ongerepte duinengordel, waardoor beter bekend als het "Duinenkerkje". Omringd door een trapeziumvormig kerkhof en ten zuiden ligt er een 19de-eeuws vissershuisje.


ID: 56439 | Bouwkundig element

Oud Kerkhof

Nieuwpoortsesteenweg 116 (Oostende)
Aangelegd circa 1852 na het opheffen van de begraafplaats (1794) aan het Prinses Stefanie- en Prinses Clementinaplein, dit omwille van wateroverlast, zie "Moerasstraat". Uitgebreid in 1862. Bij raadsbesluit van 27 februari 1976 definitieve sluiting van dit kerkhof, zie "Nieuw Kerkhof" aan de Stuiverstraat. Eén van de belangrijkste burgerlijke begraafplaatsen in West-Vlaanderen.


ID: 56667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Stenedorpstraat (Oostende)
Naar het oosten georiënteerde laatgotische hallenkerk met huidig uitzicht opklimmend tot 1625, gelegen te midden het ommuurde kerkhof. Rechthoekig gekasseid voorpleintje met twee dubbele rijen linden; rechts voor de kerk een gedenksteen voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 59139 | Bouwkundig element

Nieuw Kerkhof

Stuiverstraat (Oostende)
Nieuw kerkhof als pendant van het Oud kerkhof aan de Nieuwpoortsesteenweg, Sinds 1927 gelokaliseerd aan zuidwestelijke straatzijde.


ID: 36753 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Bakkerstraat 1 (Oosterzele)
Oudste vermelding van de kerk teruggaand tot 1155. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Blasius en later aan Sint-Agatha die als bedevaartheilige in de kapel werd bezocht voor borstziekten. Omgevend kerkhof met 19de en 20ste-eeuwse graftekens. Waarschijnlijk oorspronkelijk een laatromaanse zaalkerk met westtoren uit de 12de eeuw nadien uitgebreid met transept en koor en verscheidene malen aangepast. De huidige parochiekerk is een typische kleine plattelandskerk in overgangsstijl romaans-gotisch.


ID: 36624 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus met kerkhof

Dorp (Oosterzele)
Eerste bidplaats teruggaand tot de kersteningstijd en volgens overlevering gesticht door de Heilige Livinus. De oude kerk zou, na ineenstorting van de toren in 1723, herbouwd zijn in 1724-1726. In het tweede kwart van de 19de eeuw werd een nieuwe kerk opgericht naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard, op de plaats van de oude met behoud van de vroegere kruisingstoren in de nieuwe voorgevel; de kerk werd nu naar het westen in plaats van naar het oosten georiënteerd. Eenvoudige driebeukige hallenkerk met gedeeltelijk ingebouwde oosttoren. Grotendeels geruimde, deels ommuurde L-vormige begraafplaats.


ID: 36739 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkstraat 6 (Oosterzele)
Georiënteerde kerk, opgericht binnen een ommuurd kerkhof. Het 15de-eeuwse gotische koor met driezijdige apsis vormt heden het oudste deel van de kerk. Eenbeukig bakstenen schip onder leien zadeldak van vijf traveeën met ingebouwde vierkante westtoren daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Licht ingesnoerde torenspits met kruis en windhaan.


ID: 36820 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.