Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 304270 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij op dorpsplein

Dorp (Hamme)
Aan de noordoostzijde en de noordwestzijde is het dorpsplein met een rij linden afgeboord. Het zijn 21 gekandelaarde zomerlinden met een beeldbepalend karakter.


ID: 84823 | Bouwkundig element

Herenhuis met dienstgebouw en landschapstuin

Dorp 28 (Hamme)
Het monumentaal herenhuis resulteert uit een aanpassing in het derde kwart van de 19de eeuw van een ouder huis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bij het herenhuis hoort historisch een typisch afhankelijk bijgebouw en een diepe, uitgestrekte tuin.


ID: 84826 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Kastel

Ganzenberg (Hamme)
Afgezonderd gelegen aan de zuidelijke straatzijde, ongeveer ter hoogte van de parochiekerk van Kastel. Aanvankelijk kleinere begraafplaats in gebruik genomen in 1902, tweemaal uitgebreid, laatst in 1948.


ID: 85453 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in knotwilg

Moerheide (Hamme)
Boomkapelletje aan oude knotwilg. Breed, bruin geschilderd houten kapelletje met decoratief uitgesneden beglaasde voorzijde.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Oude Durmedijk, Palingstraat (Hamme), Oude Durmedijk (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.


ID: 132058 | Landschappelijk element

Dijkbeplantingen met okkernoot

Parallelweg Durme (Hamme), Palingstraat (Waasmunster)
De dijken binnen het gebied van de Oude Durmearm zijn nog traditioneel beplant met bomenrijen van okkernoot. Naast het begrazen van de dijken werden deze ook nuttig gemaakt door er okkernoten op te planten. De noten werden geoogst en de bomen zelf hadden ook een economisch nut, ze werden voor het waardevolle notenhout gebruikt.


ID: 84847 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats van Moerzeke

Priester Edward Poppestraat (Hamme)
Nieuwe begraafplaats ter vervanging van het te klein geworden kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Aanleg in 1925 volgens plan van bouwkundige Joseph Van Muylem die in 1926 tevens een Calvarieberg in gewapend beton ontwierp.


ID: 85709 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in geknotte eik

Zogge (Hamme)
Boomkapelletje hangend aan bij de straat staande solitaire eik met brede stam en vermoedelijk uit de periode jaren 1950 of begin jaren 1960.


ID: 80067 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bergeind 2 (Hamont-Achel)
Van een gecementeerde stoep voorziene, alleenstaande, voormalige langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis, volgens kadastergegevens opgetrokken in 1848.


ID: 79999 | Bouwkundig element

Kasteel Beverbeek

Beverbeek 19 (Hamont-Achel)
In 1889 werd het huidige kasteel in Tudorstijl gebouwd door volksvertegenwoordiger Slegers-Schaetzen, naar ontwerp van architect M. Christiaens.