1871 resultaten
ID: 307662 | Landschappelijk element
Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en met boordstenen in Petit Granit. Deweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen langsgrachten op de rand van de beekvallei. Waar de weg iets dieper is ingesneden, krijgt hij het karakter van een holle weg. De kasseiweg maakt deel uit van het historisch netwerk van vaak holle wegen die over de uitgestrekte akkers tussen Aalst en Sluis liepen.
ID: 307663 | Landschappelijk element
Nerm (Hoegaarden)
De weg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en met boordstenen in Petit Granit. Op de rand van het plateau is de weg sterk ingesneden. De kasseiweg maakt deel uit van het historisch netwerk van wegen dat de gehuchten Aalst en Nerm verbond met dorpen en gehuchten ten noorden. In de loop van de 19de eeuw werd het eerste en meest steile deel van de weg gekasseid als deel van de dorpskern.
ID: 307963 | Landschappelijk element
Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg Nerm is gekasseid met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en heeft een uitgesproken bolrond profiel, afgeboord met kasseien in Tiense kwartsiet. De kasseiweg slingert tussen weilanden en is sterk ingesneden tussen steile taluds met hakhout van esdoorn en imposante hakhoutstoven van es. De huidige kasseiweg vormt een relict van de historische verbindingsweg met het zuidelijk gelegen dorp Zétrud-Lemay.
ID: 307666 | Landschappelijk element
Overhemstraat (Hoegaarden)
De kasseiweg maakt deel uit van het historisch kruispunt van oorspronkelijk zeven wegen ten noordwesten van het gehucht Overhem bij Meldert. De weg is aangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en vormt de historische verbinding tussen Overhem en de hoofdbaan naar Opvelp. Via dit netwerk van wegen waren de uitgestrekte akkers op het plateau toegankelijk vanuit de omliggende dorpen.
ID: 210648 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
Het zicht met de enorme linde en de kleine kapel tegen de achtergrond van het open akkerlandschap is ruim bekend. Eind de jaren 1970, begin de jaren 1980 werd de kapel omver gereden en herbouwd met moderne materialen, maar de vorm bleef bewaard.
ID: 307655 | Landschappelijk element
Walestraat (Hoegaarden)
Het centrale deel van de Walestraat is gekasseid in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. De kasseiweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen boordstenen van Petit Granit en Tiense kwartsiet. Waar de weg dieper is ingesneden, zijn er steile taluds met hakhout van onder andere es. De weg vormde de hoofdverbinding tussen Hoegaarden en Melin die het natuurlijke reliëf volgt en was deel van een dicht netwerk van holle wegen die de kouters doorkruisen.
ID: 135091 | Landschappelijk geheel
Hoeilaart (Hoeilaart), Overijse (Overijse), Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.
ID: 300274 | Landschappelijk geheel
Hoeselt (Hoeselt), 's Herenelderen, Berg, Henis, Tongeren (Tongeren)
De vruchtbare leemgronden vertalen zich in openfields met weinig visuele perceelsgrenzen op de plateaus. De hooilanden in de beekvalleien verruigden naar rietland en moerasbos. Het omringende landschap telt diepe holle wegen, hoge taluds begroeid met houtig gewas en hoogstamboomgaarden. Het kasteel van 's Herenelderen is ingeplant op de oever van Demer zodat de slotgracht continu van water werd voorzien. In het beekdal getuigen visvijvers van de viskweek en rabatten van de aanplant van populieren. Het gelijknamige dorp ontwikkelde zich als kasteeldorp in de riviervallei rondom de historische cluster van kasteel en kerk. De Sint-Stefanuskerk is gegroeid uit de private huiskapel van de kasteelbewoners. Het kasteel is omgeven door een park in landschappelijke stijl met twee vijvers. In noord- en zuidoostelijke richting sluit het park aan op de valleibossen langs de bovenlopen van de Demer.
ID: 303199 | Landschappelijk element
Hoflaan (Hoeselt)
In de late jaren 1950 aangelegde begraafplaats met toegangshek, mooie lanen van schijncipres, een hagentuin rond een Christusbeeld en enkele volgroeide bomen.
ID: 305759 | Landschappelijk geheel
Nieuwrode (Holsbeek), Wezemaal (Rotselaar)
Het noordelijke deel van het Hageland vormt het overgangsgebied tussen de zand- en de leemstreek en wordt gekenmerkt door zuidwest-noordoost georiënteerde ijzerzandsteenruggen. Deze waren op het einde van de 18de eeuw nog grotendeels bebost. Op het grondgebied van Rotselaar, deelgemeente Wezemaal liggen aldus ongeveer evenwijdig: de Heikantberg, de Middelberg, de Eikelberg, de Wijngaardberg en de Beninksberg. De Beninksberg is naast de Wijngaardberg één van de gaafste ijzerzandsteenheuvels en is weinig aangetast door weekendverblijven en dergelijke. Door de grote hoogteverschillen op korte afstand, komen er veel markante terreinovergangen, holle wegen en taluds voor in het gebied.