Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 26357 | Bouwkundig element

Hoeve 't Keuzegoed

Keuzekouter 19 (Gent)
Eertijds afhankelijk van de kartuizers, reeds vermeld in het Wezenboeck van 1371. Omwalde hoeve toegankelijk langs vierkante bakstenen hekpijlers en omvattende: een gaaf bewaarde boerenwoning uit het eerste kwart van de 18de eeuw, met in het verlengde linker stal en rechter zijaanbouwsel, dwarsschuur ten zuiden, een ruime schuur en stalvleugel op de westzijde en tot slot nog een klein dienstgebouwtje aan de mestvaalt midden het erf.


ID: 26871 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46, 46B (Gent)
Het neoclassicistisch kasteel, een gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale voor- en achteruitbouw en rechts aanleunende achthoekige toren en erker, werd gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, en wordt omgeven door een prachtig park met exotische bomen en serpentijnvijver, toegankelijk via een arduinen brug en ijzeren hek, geflankeerd door vierkante hekpijlers met siervazen en is door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg. Achteraan in het park, tuinpaviljoen in rococostijl.


ID: 26479 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde burgerhuizen

Klokstraat 21-23 (Gent)
Burgerhuizen met neotraditionele inslag; voortuin afgesloten door gemetst bakstenen muurtje met vierkante hekpijlers, haag en hek. Breedhuizen van het dubbelhuistype, met twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder snijdende pannendaken, van 1904.


ID: 26482 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Coninxdonck

Koningsdonkstraat 116-120 (Gent)
Het huidig kasteel werd in het eerste kwart van de 19de eeuw opgetrokken ter vervanging van een ouder slot. De bebouwing van het domein Coninxdonck bewaart alle typische aanhorigheden van een kasteelsite: toegangsbrug met hek tussen pijlers, ijskelders, paardenstallen, koetshuis, personeelswoning , tuinpaviljoen en kasteelhoeve.


ID: 18422 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein en het gebouwencomplex bestaat uit een kasteel daterend van 1754 en aangepast in 1910, en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.


ID: 18418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Kortrijksesteenweg 766 (Gent)
Alleenstaand kasteeltje in beboomde tuin, van de straat afgesloten door een bakstenen muurtje met vierkante pijlers en ijzeren hekken. Vierkant bak- en natuurstenen gebouw met twee bouwlagen onder schilddak met houten dakkapellen, op het topstuk van de linker voorpuntgevel gedateerd 1903.


ID: 18434 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door Van Autryve Frères

Krijgslaan 181 (Gent)
Monumentale villa met omringende tuin afgesloten door smeedijzeren hekken tussen gemetselde pijlertjes. Overwegend bakstenen gebouw aansluitend bij de Amsterdamse School en de Hollandse villabouw, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van de aannemers Van Autryve Frères, van 1928.


ID: 26220 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leieriggestraat 1 (Gent)
Boerenwoning met omhaagde boomgaard, toegankelijk via een ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste hekpijlers. Woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak, daterend uit tweede helft 19de eeuw. Ten westen, bakstenen stallen, haaks op het woonhuis ingeplant.


ID: 26486 | Bouwkundig element

Villa Pauline

Leo Tertzweillaan 30 (Gent)
Neoclassicistische villa van 1883 gelegen in een aangelegde tuin, aan de straat afgesloten door een hoge gemetste muur met ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers. Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, onder mansardedak voorzien van oeil-de-boeuf en dakkapel met gebogen fronton. Fraaie houten sierduiventil in de voortuin.


ID: 26237 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 33 (Gent)
Kleine hoeve met losse bestanddelen, met een eenvoudige achterin gelegen boerenwoning met vijf traveeën onder zadeldak van circa 1800. Bijhorende stallen en schuur rechts loodrecht op de straat. Aan de straatkant twee vierkante, gemetste bakstenen hekpijlers met links een uitgespaarde rondboognis voor wegkapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.