Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 54576 | Bouwkundig element

Fabriek en personeelswoningen

Nieuwdorpstraat 10-12, 27 (De Haan)
In de jaren 1950 wordt op het terrein een nieuwe fabriek gebouwd door Marcel Hooghe, een handelaar uit Brugge die er plastic golfplaten produceert. Deze productie is stopgezet, heden leegstaande toestand.


ID: 54743 | Bouwkundig element

Hubertmolen

Ringlaan (De Haan)
De Hubertmolen is een houten windmolen met gesloten voet, die typologisch afwijkt van de gewone standaardmolen en aanleunt bij de Hollandse wipmolens. Functioneel betreft de molen, die ook maar één zolder telt, een korenmolen. Samen met het molenaarshuis en de tot vakantiewoning verbouwde mechanische maalderij heeft de molen een beeldbepalend ligging aan de Ringlaan.


ID: 54647 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij

Warvinge 33-35 (De Haan)
Herberg In den Witten Doorn, gedateerd 1803 met voormalige brouwerij 't Brouwershof. Langgestrekte samenstel van herberg met opkamer en brouwerij van anderhalve bouwlaag in verankerde baksteen onder zadeldak, met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint. Achterliggende, gekasseide binnenkoer.


ID: 54759 | Bouwkundig element

Meubelmakerij Lierman

Zuidstraat 10 (De Haan)
Voormalige meubelmakerij Lierman uit 1921 naar ontwerp van architect Charles Apel (Wenduine).


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 200967 | Bouwkundig element

Constructiewerkhuis Verhaeghe-Verstraete met woning

Veldstraat 15 (De Panne)
In 1921 startte Valère Verhaeghe (1893-1971) in Adinkerke zijn eigen constructiewerkhuis op. De bijhorende woning dateert van 1922.


ID: 135207 | Landschappelijk geheel

Scheldemeersen tussen Zevergem en Schelderode

Zevergem (De Pinte), Zwijnaarde (Gent), Melsen, Merelbeke, Schelderode (Merelbeke), Eke (Nazareth)
De Scheldemeersen van Zevergem-Schelderode vormen één van de weinige restanten van een aaneengesloten meersenlandschap in de Scheldevallei. Het gebied wordt gekenmerkt door de afwisseling van meersen, afgesneden meanders, populierenaanplantingen en door greppels opgedeelde graslandpercelen. Het kasteeldomein van Schelderode ligt op de steilrand.


ID: 208255 | Bouwkundig element

Steenbakkerij P.O.M. Vande Steene

Pont-Noord (De Pinte)
Laatste restanten van de steenbakkerij, opgericht op 19 mei 1938. Achterin gelegen magazijnen bestaande uit 4 evenwijdige ongelijke traveeën, gebouwd uit lokale handvormsteen, zogenaamde Scheldesteen, met pannen zadeldak.


ID: 86249 | Bouwkundig element

Motorweefselfabriek

Beverenstraat 14-16 (Deerlijk)
Voormalige motorweefselfabriek, vermoedelijk gemotoriseerde weverij, volgens de kadastrale gegevens opgericht in 1914 door Vandekerkhove Camiel en Goeminne Remi. Verbouwd tot verschillende woonhuizen met horizontale gevelgeleding met een gecementeerd parement en neoclassicistisch geïnspireerde geveldecoratie.


ID: 86250 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Velouta

Beverenstraat 17, 33 (Deerlijk)
Weverij volgens de kadastrale gegevens opgericht circa 1933. Bedrijfsgebouw opgetrokken in functionele stijl. In 1964 breidt de weverij sterk uit. Rode baksteenbouw onder plat dak.