Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 25939 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Tussen 't Pas 1, 1A-B (Gent)
Hoekhuis met drie en een halve bouwlaag van respectievelijk drie en zeven traveeën onder schilddak, uit de 19de eeuw. Linker bijbouw van één travee met twee bouwlagen met plat dak en attiek met siervazen op hoeken.


ID: 21287 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Twaalfkameren 94-102 (Gent)
Stadswoningen met aangepaste lijstgevels, oorspronkelijk met twee bouwlagen daterend van 1846, heden drie bouwlagen en elk drie traveeën met rechthoekige vensters.


ID: 19887 | Bouwkundig element

Abdij Nieuwen-Bosch

Tweebruggenstraat 34-36 (Gent)
Grotendeels behouden 17de-eeuwse gebouwen, met uitzondering van het gesloopte kwartier van de abdis en de in begin 19de eeuw door brand vernielde gebouwen. De oude kloostergang bestond uit rondom een niet volledig gesloten rechthoekig hof gerangschikte panden en een kapel met westtoren aan de noordelijke kant van de hof. De kapel werd aanzienlijk verfraaid eind tweede kwart 17de eeuw. In de 18de eeuw werden de overige kloostergebouwen vergroot en verbouwd naar ontwerp van architect Bernard de Wilde. Nog latere uitbreidingen.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.


ID: 26834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Visitatiestraat 7, 7A (Gent)
Alleenstaande pastorie, met voortuin en fraai ijzeren toegangshek tussen vernieuwde bakstenen hekpijlers. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken in 1855-1856 naar ontwerp van architect Poelman. Aansluitende tuin naast en achter de woning.


ID: 26943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Classicistische pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin

Vroonstalledries 47 (Gent)
Volgens memoriaal gebouwd in 1768 in opdracht van bisschop Maximilianus Antonius van der Noot, bisschop van Gent in 1742-70, toen ook graaf van Evergem. Alleenstaand huis in ommuurde tuin afgesloten door een ijzeren hek tussen dubbele vierkante pijlers. Bakstenen gevel in classicistische stijl, dubbelhuistype in ossenbloedkleur geschilderd; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje.


ID: 200736 | Bouwkundig element

Droogdokken

Wiedauwkaai (Gent)
Geheel van twee droogdokken, een klein en een groot, van 1880-85; volledig natuurstenen bekleding. Betonnen prefabomheining uit het interbellum.


ID: 18777 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij  L'avenir

Wielewaalstraat 7 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij "L'avenir" (later ook weverij) van de firma L. & F. Motte uit Tourcoing (Noord-Frankrijk), gefusioneerd met de weverij van de Forelstraat tot "Filatures et Tissages L'Avenir".


ID: 26161 | Bouwkundig element

Herenhuis met muurscherm

Zandpoortstraat 41 (Gent)
Muurscherm van drie traveeën en één bouwlaag, volgens archiefstukken opgetrokken in 1762 voor ruime herenwoning ontstaan door samenvoeging van twee kernen uit de 17de eeuw en het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 20164 | Bouwkundig element

Huis den Engel Gabriël

Zwartekatstraat 2-8 (Gent)
Twee breedhuizen van ieder drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw en omgeven door een ommuurde tuin voorzien van rechthoekige poortjes.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.