Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 56821 | Bouwkundig element

Station Oostende en Hotel Terminus Maritime

Natiënkaai 1, 5 (Oostende)
Station, gebouwd als tweede zeestation "Oostende-Kaai" in 1907-1913 naar ontwerp van Otten en Seulen (Gent), "architectes de Chemins de fer de l'Etat" en uitgevoerd door aannemer Gebroeders Wittebort (Sint-Gillis, Brussel). Het zeestation is ontworpen als kopstation, de voorgevel naar de stad gericht, met de toegang ingeplant in de as van de brug over de zeesluis van de handelsdokken. Eclectisch stationscomplex bestaande uit een centrale inkomhal geflankeerd door twee vierkante "torengebouwen" van drie bouwlagen onder tentvormig leien mansardedak. Links aansluitend aan het station, voormalig "Hotel Terminus Maritime". Aansluitend op de hoek, voormalig postsorteercentrum in het torengebouw.


ID: 56833 | Bouwkundig element

Douanegebouw

Slijkensesteenweg 3 (Oostende)
Alleenstaand gebouw van begin 1900; vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder plat zinken dak. Monumentaal neoclassicistisch gebouw van baksteen op arduinen plint, geritmeerd door gecementeerde, gesuperposeerde pilasters, geblokt op begane grond.


ID: 56666 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hooge Barriere

Steensedijk 403 (Oostende)
Historische hoeve "Hooge Barriere", recente naamgeving naar de vroegere herberg annex tolhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw op de hoek Steensedijk/ Torhoutsesteenweg. Hoeve aangeduid op een rolkaart van 1760, op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op de 18de-eeuwse kaarten bestaat de hoeve uit drie volumes, waarvan twee in elkaars verlengde en een derde ervoor (nok evenwijdig met andere gebouwen).


ID: 56926 | Bouwkundig element

Stadhuis van Oostende

Vindictivelaan 1 (Oostende)
Vóór de Tweede Wereldoorlog gelegen aan Wapenplein, verwoest en in jaren 1950 aldaar vervangen door Feest- en Cultuurpaleis. Nieuwe stadhuislocatie in functie van naoorlogs geografisch stadscentrum id est het gedempte derde handelsdok bij kruispunt van twee assen, respectievelijk de van oost naar west verlopende Vindictivelaan - Alfons Pieterslaan en de van zuid naar noord verlopende nieuwe Leopold II-laan naar Casino-Kursaal en zeedijk. Onmiddellijke omgeving bestaat verder uit Mercatordok ten oosten en gerechtshof (Canadaplein) ten noorden.


ID: 36625 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en Vredegerecht van Oosterzele

Dorp 1 (Oosterzele)
L-vormig gebouw van twee verdiepingen onder snijdende zadeldaken met houten dakkapellen, gedateerd 1899. Vrij opvallend eclectisch getint gebouw met een tweeslachtig karakter: enerzijds aansluitend bij de burgerlijke villabouw van die tijd en anderzijds met reminiscenties aan de vroegere schepenhuizen.


ID: 36775 | Bouwkundig element

Hoeve

Kloosterstraat 33 (Oosterzele)
Hoeve, vroeger ook café en tot 1939 gemeentehuis. Aan de straat palende boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 36764 | Bouwkundig element

Jongensschool, later gemeentehuis

Rooberg 34 (Oosterzele)
Voormalige, landelijke gemeentelijke jongensschool, in 1955 omgevormd tot gemeentehuis. Aanvankelijk één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 36842 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Scheldewindeke

Stationsstraat 13 (Oosterzele)
Gemeentehuis, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architecten E. De Landsheer en A. De Buck. Bak- en natuurstenen gebouw, stilistisch en typologisch aansluitend bij de gemeentehuizen in neotraditionele stijl uit eind 19de eeuw. Rechts achter, in 1981-82 aangebouwde moderne bibliotheek naar ontwerp van architect P. Fovel.


ID: 87894 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Oostkamp

Gemeenteplein 1 (Oostkamp)
Gemeentehuis van Oostkamp, gebouwd in 1882 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar de ontwerpplannen van provinciaal architect René Buyck van 1850-1923. Imposant breed pand van negen traveeën en twee bouwlagen, afgedekt door een leien schilddak. Verankerde, oranje baksteenbouw verfraaid met het gebruik van natuursteen voor de kruisvensters, de hoekblokken en de speklagen.


ID: 87938 | Bouwkundig element

Gebouwen van Rijkswacht

Kortrijksestraat 71, 75 (Oostkamp)
Historiserend complex bestaande uit de hoofdvleugel en de voormalige woning van de brigadecommandant. De bouwwerken van de kazerne starten in 1902.. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en tien traveeën, per twee gekoppeld en links ervan vrijstaand woonhuis gebouwd in 1928.