Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 88085 | Bouwkundig element

Boswachterwoning

Westdijk 19 (Oostkamp)
Eerste boswachterwoning op het kasteeldomein Gruuthuyse. Het huis en de achtergelegen stal dateren volgens de gegevens van het kadaster uit 1902. Kleine woning op een L-vormig grondplan, geïnspireerd door de cottagearchitectuur.


ID: 88090 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van kasteel Schoonhove

Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Nummer 76. De conciërgewoning bestaat uit twee verschillende volumes, waarvan het hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De oranjerie, gebouwd in 1876, is opgetrokken tegenaan de noordelijke tuinmuur van het kasteeldomein. Klein volume op rechthoekige plattegrond en afgedekt door een schilddakje van zwarte Vlaamse pannen. Nummer 78. Het koetshuis; verankerde, bruine baksteenbouw van drie traveeën onder een schilddak.


ID: 300819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Le Chêneau met tuin

Bogaardenstraat 47, 45A-B (Oud-Heverlee)
De kern van de huidige villa in cottagestijl werd opgetrokken rond 1895 door de Leuvense notaris Armand Ho¬llanders de Ouderaen. In 1902 al eens sterk vergroot, kreeg de villa haar huidige uitzicht in 1939. De remise of tuinierswoning achter de villa is nu een aparte woning. Tuin van oorspronkelijk 1 hectare 16 are 50 centiare; classicistische facelift en aanleg van een 'Franse' parterretuin met balustrades, beelden, vazen, sterrenbosje, charmilles, taxussnoeiwerk… in de late jaren 1930.


ID: 300822 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Grotenhof met tuin

Molenstraat 17-19 (Oud-Heverlee)
Villa 'Grotenhof ' of 'Valvert' werd gebouwd tussen 1900 en 1910 door Jules Michaux uit Brussel. Helemaal onderaan de hellende tuin, tegen de Molenstraat, werd een dienstwoning gebouwd, met stallen en een onderkelderde spitsboogserre. De tuin, 64 are, is aangelegd op een steile helling met mooi uitzicht over de Dijlevallei; voorbeeld van een 'geleend landschap'.


ID: 307049 | Bouwkundig element

Boswachterswoning De Vlakte

Prosperdreef 1 (Oud-Heverlee)
Boswachterswoning met neoclassicistische elementen uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen aan de noordrand van het Meerdaalwoud. Tijdens heel de 19de eeuw was de woning eigendom van de hertog van Arenberg, ook eigenaar van het bos.


ID: 27395 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Aalststraat 1 (Oudenaarde)
Conciërgewoning bij de ernaast gelegen fabriek Aldia. Witgeschilderd villaatje in regionalistische stijl naar verluidt gebouwd circa 1924 naar ontwerp van architect J. Colpaert.


ID: 27499 | Bouwkundig element

Notariswoning

Abdijstraat 68 (Oudenaarde)
Notariswoning uit eind 19de eeuw. Neoclassicistische bak- en natuurstenen villa met opvallend volume gelegen in ruime omringende beboomde tuin. Twee paar overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers met dekplaat en gewit ijzeren hekken in de haag aan de straat. Hoofdgebouw bestaand uit een hoog dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met mansardedak. Links lagere aansluitende vroegere conciërgewoning.


ID: 27353 | Bouwkundig element

Villa De Varens

Beverestraat 46, Leenvoetweg 17 (Oudenaarde)
Ver achterin gelegen villa in cottagestijl van circa 1900, links met een circa 1910 aangebouwde conciërgewoning palend aan de Leenvoetweg; grote achterliggende tuin met paviljoen en paardenstallen en bakstenen tuinmuur met ijzeren hek tussen vierkante pijlers.


ID: 27369 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof de Bruwaan

Deinzestraat 115 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof en koetshuis van het Kasteel Beverwaen, zetel van het leen Beverwaen gehouden van de heerlijkheid Bevere en waarvan de oudste vermelding het "huus van Bedruan" teruggaat tot 1232 met als eerst gekende eigenaar Margaretha van Bedruwaen. Achterin gelegen, voorheen volledig omgrachte ovale site met hierbinnen afzonderlijk omgracht opperhof waarop tot circa 1860 het kasteel stond.


ID: 27610 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij

Hauwaart 12-18 (Oudenaarde)
Voorheen gesloten hoeve met bijbehorende brouwerij, herhaaldelijk aangepast, uitgebreid en gemoderniseerd tot een klein industrieel gebouwencomplex, min of meer met behoud van de vroegere aanleg met rechthoekige binnenplaats. Heden deels gesloopt en deels aangepast tot winkelhuis en drie woningen. Resterende gebouwen voornamelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.