Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 91300 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Vladslostraat 1 (Kortemark)
Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen.


ID: 91301 | Bouwkundig element

Hooizaadhoeve

Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.


ID: 91059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Pastoor Blanckestraat 17 (Kortemark)
Vrijstaande pastorie gelegen binnen ruime pastorietuin met moestuin, boomgaard, bloementuin en siertuin. In de tuin, ijzeren contructie voor vlaggenmast. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (blauwe mechanische pannen). Rechts aansluitend, voormalig koetshuis onder lager zadeldak. Achter het koetshuis, halfronde serre (circa 1901) met gietijzeren bindroeden. Langs de Stationsstraat is het perceel afgesloten door een lage bakstenen muur en aan de Pastoor Blanckestraat toegankelijk via een bakstenen portaal centraal in een hoge bakstenen muur met muurvakken en pannen afdekking.


ID: 91247 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pastoor D.Vanhautestraat 39 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). De blinde travee links houdt wellicht verband met een vroeger stalletje.


ID: 91414 | Bouwkundig element

Achteringelegen wederopbouwhoeve

Ruyterhoekstraat 10 (Kortemark)
Achteringelegen wederopbouwhoeve, bereikbaar via een lange erfoprit. Omgeving met weiden en hoogstamboomgaard. Volgens het kadaster is de hoeve herbouwd in 1920 na afbraak van een oudere hoeve die iets ten noordwesten lag binnen een deels bewaarde rechthoekige omwalling. Deze hoeve met losse bestanddelen binnen een rechthoekige omwalling is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1845.


ID: 91409 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling

Ruyterhoekstraat 35 (Kortemark)
Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling, uit de jaren 1920. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee gebouwen in elkaars verlengde, gelegen binnen een boomgaard.


ID: 91258 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Slommestraat 12 (Kortemark)
18de-eeuwse boerenhuis. Ten westen, een dwars op het boerenhuis gepositioneerd, recenter landgebouw. Gelegen binnen een ruime tuin met restant van een boomgaard, toegankelijk via een onverharde oprit. Van de straat afgescheiden door een taxushaag en knotwilgen.


ID: 91257 | Bouwkundig element

Hoeve  't  Hof 't Slommeke

Slommestraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom het erf: boerenhuis met links aansluitende stalling, een vrijstaande schuur parallel aan de straat en een bakhuis achter het huis. Deels begraasd, deels gekiezeld erf aan de straatzijde afgezoomd door ligustrumhaag. Twee lindes bij de erfoprit waartussen een smeedijzeren hek met rechts voetgangersdoorgang. Restant boomgaard.


ID: 91440 | Bouwkundig element

Dorpswoning met werkhuis

Stadenstraat 81 (Kortemark)
Lage woning met geïncorporeerd werkhuis en achterliggend boomgaardje, erfoprit aan rechter zijde afgesloten door hek in buisstaal. Volgens het kadaster gebouwd in 1913 door timmerman Felix Demoen-Vandamme uit Zarren.


ID: 91305 | Bouwkundig element

Visserswoning in boomgaard

Steenstraat 1H (Kortemark)
Naar verluidt voormalig vissershuisje. Dieperliggend laag woonhuisje gelegen in een boomgaard, volgens het kadaster gebouwd in 1899. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen).