Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 134290 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Opleeuw

Mettekovenstraat 2-5 (Borgloon)
Slechts ten dele bewaard kasteelpark met vijver in landschappelijke stijl van vóór 1840 en sporen van een tuinaanleg van het begin van de 20ste eeuw. Neoclassicistisch kasteel van 1877 en 1937 met classicistische kasteelaanhorigheden van rond 1840, nu in meerdere eigendommen verdeeld.


ID: 300513 | Landschappelijk element

Wegennetwerk rond Romeinse weg

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Romeinse weg van Tongeren naar Sint-Truiden doorsnijdt hier de heuvelrug die het interfluvium vormt tussen de vallei van de Herk en de vallei van de Mombeek. Op deze plek is de Romeinse weg wisselend ingesneden als holle weg en aan weerszijden takken verschillende andere wegen en paden hierop aan en doorkruisen ze de Romeinse weg. Het ontstaan van deze holle wegen hangt samen met de fysische gesteldheid van het terrein (erosiegevoeligheid en aanwezige relief) en de invloed van de mens.


ID: 134300 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Voort

Romeinse Kassei 4-5 (Borgloon)
Bijzonder mooi park in vroeg-landschappelijke stijl met vijver, aangelegd einde 18de eeuw. Uitbreidingen en aanpassingen uit de jaren 1880, zonder harde begrenzingen overlopend in het agrarisch landschap. Opvolger van een klassieke tuin op een dalbodemsite.


ID: 31855 | Bouwkundig element

Kasteel van Rullingen met Engels park

Rullingen 1 (Borgloon)
De heren van Rolinghen waren leenmannen van de graven van Loon. De oudst bekende telg is Egbert die in 1135 vermeld wordt als getuige bij de stichting van de abdij van Averbode.


ID: 134299 | Landschappelijk element

Domein van Rullingen

Rullingen 1 (Borgloon)
Provinciaal domein van nagenoeg 14 ha, met park en vijver in landschappelijke stijl van rond 1800, bij het in 1921-1925 grondig in Brabantse renaissancestijl gerestaureerd 17de–eeuws waterkasteel, nogmaals samen met de omgeving gerestaureerd in de jaren 1980.


ID: 300442 | Landschappelijk element

Bedijkte molenloop Sassenbroek

Sassenbroekstraat (Borgloon)
De bedijkte molenloop bij de Sassenbroekmolen werd aangelegd in functie van een bovenslagmolen. Het bovenslagrad gaat steeds gepaard met een grotere waterbouwkundige ingreep in het landschap, welke mettertijd werd gerealiseerd. De waterloop (Herkeloop) werd tussen twee dijkjes afgeleid en opgestuwd tot aan de molen waar het het gewenste verval gekregen had. De dijkenstructuur is nog duidelijk zichtbaar in het landschap.


ID: 301811 | Landschappelijk element

Holle weg

Sassenbroekstraat (Borgloon)
Onverharde holle weg gelegen tussen Sassenbroek en Borgloon. Deze weg (Sassenbroekstraat) vormde de kern van het oude gehucht Sassenbroek. Nabij werd een Romeinse villa opgegraven. De weg staat afgebeeld op de verschillende historische kaarten uit de 18de en 19de eeuw. Er is een aftakking van de weg naar het oosten. De omringende wegen zijn bij de ruilverkaveling veelal heraangelegd, maar deze weg behield zijn onverharde en holle karakter. Langs de weerszijden zijn houtkanten met daarin opgaande bomen.


ID: 134280 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteel van Hulsberg

St.-Truidersteenweg 101 (Borgloon)
Parkje in landschappelijke stijl van circa 2 ha met kleine poel, aangelegd bij een eclectisch kasteel van 1882, uitgebreid in 1916; baken voor de wijdere omgeving, hoge en dominante ligging met uitzonderlijk weids uitzicht.


ID: 31755 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Ter hove

Terhove 140-141 (Borgloon)
Herenhoeve, gelegen op de oostgrens van de gemeente, op de westelijke oever van de Mombeek. In oorsprong een Gallo-Romeins domein, dat door de Franken werd overgenomen.


ID: 31908 | Bouwkundig element

Trambrug

Tongersesteenweg (Borgloon)
Bakstenen resten van de trambrug op de lijn Hasselt-Borgloon-Oreye. Het gedeelte Borgloon-Orey kwam tot stand in 1900 en werd afgeschaft in 1956.