Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 308896 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Geetsvondelstraat 54 (Tremelo)
Kleine langgestrekte hoeve van rond 1900 in traditionele stijl. Het is een bakstenen gebouw van een bouwlaag onder een zadeldak. De woning is recent gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht.


ID: 302645 | Landschappelijk element

Bolloheide

Grootlosestraat, Van Arckellaan, Van Maelelaan (Tremelo)
De Bolloheide is een relict (met een oppervlakte van circa 13,6 hectare) van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij, die tussen Mechelen en Aarschot de noordrand van de Vlaamse Vallei begrenst, innam.


ID: 308897 | Bouwkundig element

Voormalig danscafé

Grote Bollostraat 13 (Tremelo)
Dorpswoning op de hoek van de Grote Bollostraat met de Baalsebaan en de toegang tot het voormalige buurtspoorwegstation. Gezien de ligging aan het buurtspoorweg station had het gebouw waarschijnlijk van bij de oorsprong een café-functie, later raakte het bekend als danscafé Bingo. Het is een gebouw in traditionele stijl van rond 1900 of het interbellum. Het pand is spievormig gebouwd, vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. De muureindes worden bekroond met een uitgebreide tandfries. De kopse gevel komt uit op het kruispunt en zit vervat in een verdiept veld met pseudo klokgevel. De vensteropeningen hebben een getoogde ontlastingsboog en zijn op latere datum verkleind. De bakstenen gevels hebben een knipvoeg. Het geheel is recent gerenoveerd waarbij de gevel volledig grijs is gekaleid en het gebouw in gebruik genomen als meergezinswoning waardoor de architecturale elementen minder leesbaar zijn.


ID: 308898 | Bouwkundig element

Café

Grote Bollostraat 30 (Tremelo)
Dorpswoning op de hoek van de Grote Bollostraat en een steeg. Gezien de ligging aan het buurtspoorwegstation had het gebouw waarschijnlijk van bij de oorsprong een café-functie, momenteel bekend als “De Pink”. Het is een gebouw in traditionele stijl van rond 1900 of het interbellum. Het pand is spievormig gebouwd, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. De muureindes worden bekroond met een uitgebreide tandfries. De kopse gevel komt uit op het kruispunt en zit vervat in een verdiept veld met pseudo klokgevel. De vensteropeningen hebben een getoogde ontlastingsboog. De bakstenen gevels hebben een knipvoeg. Het geheel is recent gerenoveerd waarbij de gevel volledig grijs is gekaleid. Hierdoor zijn de architecturale elementen minder leesbaar. Door de ligging op het kruispunt heeft het gebouw een belangrijke herkenningswaarde en visuele samenhang met het voormalige café “Bingo” aan de overkant. Beide cafés hebben een identieke architecturale vormentaal.


ID: 43117 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hilstraat (Tremelo)
Kapel van 1850, klein rechthoekig bakstenen gebouw, heden gecementeerd en witgekalkt.


ID: 134531 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditioneel landhuis met bijgebouwen, heropgebouwd circa 1920 na brand eclectische kasteelvilla, waarvan enkel laat 19de-eeuwse dienstgebouwen en tuinpaviljoen behouden bleven; landhuis in bebost landschappelijk park rond een oude turfkuil (samen 4,5 hectare); grote vijver bedekt met waterlelie en gele plomp; aantrekkelijke site met hoge natuurwaarde.


ID: 214128 | Bouwkundig element

Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditionele villa uit de jaren 1920 naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, als wederopbouw van een laat 19de-eeuwse eclectische villa en met behoud van de laat 19de-eeuwse dienstgebouwen.


ID: 308899 | Bouwkundig element

Interbellum burgerhuis

Hilstraat 6 (Tremelo)
Burgerhuis uit het interbellum in traditionele stijl met opvallende rollagen boven de vensters. De voorgevel is drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak, met een balkon in de centrale travee boven de deur. De muurankers en originele bakgoot zijn nog bewaard. De gevels werden recent gekaleid maar zijn oorspronkelijk opgetrokken in de oranje-roze baksteen typisch voor het interbellum.


ID: 214129 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hoevestraat 4 (Tremelo)
Hoevetje van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in een neotraditionele stijl, kadastraal geregistreerd in 1927.


ID: 308900 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hoevestraat 6 (Tremelo)
Neotraditionele boerenarbeiderswoning met schuur uit het interbellum, vlak bij de Veldonkhoeve. De kleine woning van anderhalve bouwlaag is iets hoger dan de naastliggende schuur en stal en wordt gekenmerkt door de twee tuitgevels. De vensters hebben een zware rollaag als ontlastingsboog. De deuropening is later verkleind. De deur- en poortopeningen van de stal en schuur worden getypeerd door een rondboog. Door het gebruik van dezelfde architecturale elementen als de Veldonkhoeve (zoals de tuitgevels) is de woning waarschijnlijk samen met de hoeve heropgebouwd door architect Jozef Fonteyne, na verwoestingen door het Duitse leger in WO I. Op de mutatieschetsen van het kadaster werd de heropbouw van de Veldonkhoeve samen met drie boerenarbeiders geregistreerd. Door de ligging midden in het landbouwgebied heeft de woning een sterke samenhang met de Veldonkhoeve en de boerenarbeiderswoning aan de Hoevestraat nummer 4.