Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 214130 | Bouwkundig element

Veldonkhoeve

Hoevestraat 8 (Tremelo)
Neotraditionele L-vormige wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, gelegen op een afstand van de straat op een deels omgracht perceel en met een gekasseid erf.


ID: 308901 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Honsdonkstraat 32 (Tremelo)
Sobere boerenarbeiderswoning uit het interbellum in traditionele stijl. Bakstenen woning van een bouwlaag onder een zadeldak van zes traveeën breed. Mogelijks oudere kern door vermelding op de Ferrariskaart en Atlas der Buurtwegen, maar hier is aan de gevels geen spoor van.


ID: 308902 | Bouwkundig element

Gespiegelde interbellumvilla

Honsdonkstraat 38 (Tremelo)
Twee in spiegelbeeld gekoppelde woningen (samen met nummer 40) uit het interbellum die samen een villa vormen. De woningen maken gebruik van de typische elementen van de vernieuwde traditionele baksteenarchitectuur aan het einde van het interbellum; met name de rollagen in baksteen als latei en als decoratief element. Onder de dakrand bevindt zich de eveneens typische ruwe cementering. De vensteropeningen zijn wisselend vierkant en halfrond. Al het originele schrijnwerk is bewaard. Stilistisch bevinden de villa’s zich op het snijvlak tussen traditioneel, art deco en modernisme.


ID: 308903 | Bouwkundig element

Gespiegelde interbellumvilla

Honsdonkstraat 40 (Tremelo)
Twee in spiegelbeeld gekoppelde woningen (samen met nummer 38) uit het interbellum die samen een villa vormen. De woningen maken gebruik van de typische elementen van de vernieuwde traditionele baksteenarchitectuur aan het einde van het interbellum met name de rollagen in baksteen als latei en als decoratief element. Onder de dakrand bevindt zich de eveneens typische ruwe cementering. De vensteropeningen zijn wisselend vierkant en halfrond. Al het originele schrijnwerk is bewaard. Stilistisch bevinden de villa’s zich op het snijvlak tussen traditioneel, art-deco en modernisme.


ID: 308904 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Honsdonkstraat 47 (Tremelo)
Typische boerenarbeiderswoning uit het interbellum. Gebouw van een bouwlaag onder zadeldak van vijf traveeën breed. De tandfries onder de dakrand, de muurankers en getoogde vensteropeningen vormen de enige decoratieve elementen.


ID: 134533 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Honsdonkstraat 97 (Tremelo)
In 1935 gebouwde art-decovilla met tuin van 70 are; diverse bomen en struiken uit de oorspronkelijke aanleg.


ID: 308905 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hooiveldweg 1 (Tremelo)
Klassiek burgerhuis in traditionele stijl, gebouwd aan het einde van de 19de eeuw. Het is een groot bakstenen gebouw onder zadeldak van twee bouwlagen en drie traveeën breed met centraal de inkomdeur. Het geheel heeft een verhoogd gelijkvloers wat het een extra voornaam uitzicht geeft. De decoratieve elementen zijn de bewaarde bakgoot met klossen en tandfries, de oorspronkelijke inkomdeur, de speklagen, hoek- en sluitstenen in pleister, dorpels in natuursteen en de knipvoeg. De muurankers zijn verdwenen. De onderste twee meter zijn recent geschilderd.


ID: 308906 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hooiveldweg 9 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve uit het einde van de 19de eeuw in traditionele stijl, typisch voor de streek. Het is een langwerpig bakstenen gebouw onder zadeldak van vijf traveeën breed. De gevels bevatten de klassieke decoratieve elementen van de periode: tandfries in baksteen, getoogde gevelopeningen en muurankers. De vensters zijn vervangen, de luiken origineel of naar oorspronkelijk model.


ID: 308908 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Jan Boedts met atelier

Jan Boedtsstraat 36 (Tremelo)
Kunstenaarsatelier van beeldhouwer Jan Boedts (Tongeren, 19-december 1904 – Ter Hulpe, 4 februari 1973), gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Jan Boedts was een Belgisch kunstenaar die vooral christelijk-religieuze beelden produceerde. Na de Tweede Wereldoorlog kocht hij dit perceel om er zijn levenswerk, de Tuin van het Koninkrijk der Hemelen, een beeldentuin voor bezinning en spirituele opstanding, te vestigen. Om de beelden te maken bouwde hij, waarschijnlijk in de jaren 1960, een atelier met een bijzondere vorm van snelbouwstenen. Dit systeem bestaat uit een prefab snelbouwstenen in beton die mechanisch in elkaar gehaakt kunnen worden. Het gebouw zelf is een quasi volledige kubus met een gesloten gevel aan de straatzijde. Aan de oost- en westzijde zijn er vierkante ramen aanwezig met een tussenverdeling in beton. Op het domein en in het atelier zijn nog een groot aantal beelden aanwezig.


ID: 308909 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bijgebouwen

Jos Ceulemansstraat 24 (Tremelo)
Burgerhuis met stal en schuur in neotraditionele stijl uit het interbellum. Het is een variatie op de dorpswoning met stal en schuur maar dan met een omvangrijke woning. De woning is vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog. Het zadeldak van de stal en schuur liggen lager dan die van het huis. Het is een sober geheel, opgetrokken in baksteen met beperkt decoratieschema met de in Tremelo vaak gebruikte witte en groene geëmailleerde bakstenen als hoek- en sluitsteen van de getoogde ontlastingsbogen. De vensteropeningen en poorten in de schuur zijn van recente datum, maar de originele functie en hiërarchie zijn nog herkenbaar. Het pand is de voorbije jaren gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht. Op exact dezelfde inplanting als het huidige gebouw staat als op de Ferrariskaart een gebouw aangeduid al deel van een verspreide bebouwing met akkerland en heidegebieden. Mogelijk is er dus nog een oude kern bewaard.