Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 214023 | Bouwkundig element

Conciërgewoning meisjesschool

Kerkstraat 24 (Tremelo)
Bakstenen diephuis in regionalistische stijl, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met links aansluitend een éénlaagse aanbouw, in 1930 geregistreerd als Nationale Gendarmerie.


ID: 306836 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Kleine Remerstraat (Tremelo)
De bakstenen pijlerkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle, is gebouwd in 1901.


ID: 308911 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kleine Remerstraat (Tremelo)
Pijlerkapel opgebouwd in baksteen uit interbellum. Kleine kapel met ingebouwde nis, afgeschermd door een metalen hek. Er is nog een actieve devotie aanwezig.


ID: 308910 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kleine Remerstraat 11 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl, gebouwd halverwege de 19de eeuw, representatief voor de Zuiderkempen. Het gebouw staat ingetekend op de Atlas der Buurtwegen en is ook op basis van de gebruikte materialen en vormgeving in deze periode te dateren. Het is een grote hoeve van anderhalve bouwlaag en negen traveeën breed onder zadeldak. De bakstenen constructie maakt gebruik van het typische sobere decoratieschema met muurankers, een tandfries onder de dakrand, getoogde venster- en deuropeningen. Het geheel staat loodrecht op de weg. Het pand is recent gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht.


ID: 308914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Staakkapel met Mariabeeld en Linde

Kleine Schaluinstraat (Tremelo)
Staakkapel met Mariabeeld en Linde op de hoek van de Kleine Schaluinstraat met Turfhoeveweg. De kapel bestaat uit een betonnen zuil met erop een kleine nis en is in de tweede helft van de 20ste eeuw te dateren. Achter de kapel is een Linde (Tilia) geplant, mogelijks vroeger maar ten laatste gelijktijdig met de kapel. Er is nog een actieve devotie aan de kapel.


ID: 308912 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kleine Schaluinstraat 7 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw, of het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw is drie traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak. Alle vensters en de centrale voordeur hebben een stalen linteel als dragende structuur met erboven een rollaag in baksteen. De muurankers in de voorgevel zijn uitgewerkt, in de zijgevels functioneel. Onder de dakrand is er een brede tandfries aanwezig. De woning is later opgedeeld in twee wooneenheden waarbij de gevel van het linkse volume, het huidige huisnummer 7, hard gereinigd werd. Hierbij is de pleister van de speklagen verwijderd. Bij het rechtervolume zijn deze wel nog aanwezig.


ID: 308913 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kleine Schaluinstraat 9 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw, of het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw is drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. Alle vensters en de centrale voordeur hebben een stalen linteel als dragende structuur met erboven een rollaag in baksteen. De muurankers in de voorgevel zijn uitgewerkt met een krulmotief, in de zijgevels functioneel. Onder de dakrand is er een brede tandfries aanwezig. De woning is later opgedeeld in twee wooneenheden waarbij de gevel van het linkse volume, het huidige huisnummer 7, hard gereinigd werd. Hierbij is de pleister van de speklagen verwijderd. Bij het rechtervolume van huisnummer 9 zijn deze wel nog aanwezig.


ID: 214131 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Kruisstraat (Tremelo)
Kleine kapel met beraapte gevels onder een pannen zadeldak, opgericht in 1923, linde achter de kapel.


ID: 308916 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kruisstraat 102 (Tremelo)
Dorpswoning uit het interbellum in traditionele stijl. De woning bevat oorspronkelijk een L-vormig grondplan. Het hoofdvolume betreft een bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak bekleed met donkergrijze pannen. De voorgevel wordt gekenmerkt door een witgepleisterde plint en een verdiept gevelvlak met gepleisterde speklagen en gepleisterde hoek- en sluitstenen boven de deur- en vensteropeningen. Het verdiept gevelvlak wordt bekroond met een tandfries en de houten bakgoot op klossen met droppen.


ID: 308917 | Bouwkundig element

Interbellum villa

Kruisstraat 110 (Tremelo)
Villa in late art deco stijl, opgetrokken in het interbellum in rode baksteen. De woning bestaat uit twee bouwlagen onder schilddak bedekt met rode pannen. De plint van de woning bestaat uit verticaal, donkerrood metselwerk. De verdere opbouw bestaat uit de, typisch voor het interbellum, oranje-roze horizontaal metselwerk in kruisverband rondom de vensters ligt hetzelfde donkerrode metselwerk als de plint, verdiept ten opzichte van de, zowel horizontaal als verticaal geplaatst. De deur is toegankelijk via drie traptreden achter in een inkompartij. Deze bevindt zich in de rechtertravee en is op de begane grond opengewerkt en voorzien van twee rondbogen die afdragen op een witgepleisterde zuil. Op de eerste verdieping is de rechtertravee een verdiept geplaatst gevelvlak. De zijgevels zijn ook voorzien van decoratief metselwerk in combinatie met blauwe hardstenen gevelelementen.