Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 308932 | Bouwkundig element

Kapel van de Drie Gezusters van Brustem

Pater Damiaanstraat (Tremelo)
Betreedbare kapel gebouwd in 1920 in eclectische stijl. De kapel is opgetrokken in baksteen met speklagen en een korfboog, eveneens geaccentueerd in geëmailleerde steen. De verhoogde kopgevels is aan de voorzijde bekroond met een smeedijzeren kruis. In de schouderstukken en in de bloktandfries aan de zijgevels er zijn gesinterde bakstenen zichtbaar. De vleugeldeur met panelen bevat decoratief traliewerk.


ID: 200202 | Bouwkundig element

Geboortehuis Pater Damiaan

Pater Damiaanstraat 37 (Tremelo)
Het geboortehuis van Pater Damiaan met bijgebouwen en de parking zijn gelegen in het gehucht Ninde.


ID: 308930 | Bouwkundig element

Kerk Klooster Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria - Pater Damiaan

Pater Damiaanstraat 39 (Tremelo)
De kerk van de Heilige Damiaan van Molokaï van Ninde situeert zich atypisch aan de rand van de parochie, achter het Damiaanmuseum en het WZC Damiaan. De kerk was er uiteraard nog niet ten tijde van Damiaan. De paters van de H. Harten lieten haar in de tweede helft van de vorige eeuw bouwen volgens de plannen van de Leuvense architect Victor Broos. In 1954 was ze afgewerkt. De kerk is eenbeukig en transeptloos, uitgevoerd in façadesteen. Ze biedt plaats aan 250 gelovigen. Het is een sobere, maar sfeervolle ruimte. De kruisweg van Oscar De Clerck is niet alledaags. Hij is in arduin gekapt. De 14 staties vertonen telkens slechts één of een paar koppen. De inhoud van elk tafereel wordt krachtig voorgesteld door middel van een symbool als een hamer of een nagel. Een modernistisch gebrandschilderd Damiaanglasraam siert een van de grote zijramen en is van de hand van glazeniers Daniël en Daan Theys naar een ontwerp van Daan Theys (atelier Theys-Miseur/Holsbeek/2009).


ID: 308931 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Pater Damiaanstraat 66 (Tremelo)
Deze in traditionele stijl gebouwde, langgestrekte hoeve werd gebouwd in de 2de helft van de 19de eeuw. De bakstenen hoeve bevat anderhalve bouwlaag en is tien traveeën breed op een gepleisterde plint met muurankers en krulmotief. Het zadeldak is bekleed met rode pannen.


ID: 308933 | Bouwkundig element

Theresiakapel

Processieweg (Tremelo)
Betreedbare kapel in art-deco stijl, opgetrokken in 1928. Witgeschilderde, bakstenen kapel op veelhoekig grondplan, met hoekpilasters in lichtblauwe kleur met kruis. Het oorspronkelijk schrijnwerk met blauw figuurglas in de toegangsdeur is bewaard. De grijze plint aan de zij- en achtergevels is gecementeerd. De kapel heeft een zadeldak met leien.


ID: 308934 | Bouwkundig element

Hoeve

Remerstraat 51 (Tremelo)
Het grote burgerhuis uit de 2de helft van de 19de eeuw is opgetrokken in baksteen in traditionele stijl. De woning is een groot gebouw van twee hoge bouwlagen en vier traveeën. De vensteropeningen van de onderste verdieping zijn op later datum aangepast. De hoeve bestaat uit verschillende aaneengesloten volumes. De plint, de speklagen en de rollaag in lichte steen lopen echter door over de verschillende volumes zodat het qua gevelafwerking visueel een geheel vormt. Het burgerhuis bevat onder de vensters van de verdieping telkens een gedecoreerd tegeltableau. De muurankers met krulmotief en tandfries zijn andere decoratieve elementen. Naast de woning bevindt zich een stal onder een lager dak met een grote rondbogige poort met ernaast twee halfronde bogen. Daarnaast is er nog een volume, onder een nog lager dak met twee rondboogpoorten.


ID: 308935 | Bouwkundig element

Burgerhuis ’t Hoog Huys

Remerstraat 52 (Tremelo)
Dit gerestaureerde herenhuis werd gebouwd in 1929 in traditionele bouwstijl. Het dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën is opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint. De inkompartij wordt gekenmerkt door smalle pilasters aan beide zijden. Ook zijn er acht muurankers met krulmotief aanwezig. Vlak boven de verdiepingsvloer zijn drie gevelstenen ingewerkt met de opdrukken ‘1929’, ‘’t Hoog huys’ en ‘1995’. Elke venster- en deuropening is geaccentueerd met witgepleisterde hoekblokken en sluitstenen.


ID: 43116 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Schrieksebaan (Tremelo)
Classicistisch geheel met westertoren en drie beuken, van 1781-1783.


ID: 134532 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Heideburg met park

Schrieksebaan 109-111 (Tremelo)
Villa, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, op de plaats van een jachthuis uit de jaren 1840. Gelegen in een sterk be- of verbost park met sporen van landschappelijke paden, samen met het voormalige moestuin-boomgaardperceel van circa 3 hectare.


ID: 308937 | Bouwkundig element

Dorpswoning met cimorné

Schrieksebaan 152 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele bouwstijl met een bijgebouw, daterend uit het interbellum. Het gebouw bevat voor de gemeente Tremelo een unieke gevelbekleding in cimorné in verschillende groentinten, op een plint van zwarte mozaïek.