Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 89540 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Bavikhoofsestraat 57 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur uit respectievelijk 1910 en 1939, beide gebouwd op een voorheen onbebouwd perceel. De woning werd opgetrokken in opdracht van de weduwe van Pieter Tack – Veys, een winkelierster te Ooigem. Handelaar Jules Tack liet enkele decennia later de aanpalende vlasschuur bouwen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen).


ID: 89542 | Bouwkundig element

Huis met vlasschuur en achtergelegen magazijn

Bavikhoofsestraat 62 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur, samen met achtergelegen magazijn opgetrokken in 1929 in opdracht van landbouwer Tack - Decorte. Samenstel van woonhuis met vlasschuur onder nieuwe doorgetrokken gootlijst en pannen zadeldak.


ID: 89543 | Bouwkundig element

Burgerhuizen met vlasschuren en loodsen

Bavikhoofsestraat 63-65 (Wielsbeke)
Samenstel van twee burgerhuizen met naast- en achtergelegen vlasschuren en loodsen. 19de-eeuwse kern, zie bouw woonhuis circa 1871 door vlashandelaar Edouard Landuyt – D'haene. In 1906 wordt het huis door dezelfde eigenaar gedeeltelijk herbouwd. Een oostelijke uitbreiding uit 1890 maakt in 1924 plaats voor de naastgelegen vlasschuur.


ID: 89451 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Plante

Bossenstraat 43 (Wielsbeke)
Historische hoeve "Goet te Plante", in geschiedenis minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw, thans bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse losstaande bestanddelen en boerenhuis teruggaand tot de 18de eeuw.


ID: 89606 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Hooghcamere

Caignaardstraat 1 (Wielsbeke)
Historische hoeve "Goet te Hooghcamere", bestaande uit losstaande en aaneengebouwde 18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen, in kern of geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw.


ID: 89607 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Caignaardstraat 11 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, met boerenhuis uit het interbellum. In geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Op de kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het boerenhuis afgebeeld haaks op de straat georiënteerd en met een poel of restant van een walgracht aan de oostzijde.


ID: 89610 | Bouwkundig element

Hoeve

Drogenbroodstraat 1 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen rondom een erf. Gelegen bij een bocht van de Kasteelbeek, op de grens met Oostrozebeke. Site minstens opklimmend tot het midden van de 18de eeuw.


ID: 89453 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaverstraat 2 (Wielsbeke)
Kleine hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen, grotendeels opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 89456 | Bouwkundig element

Roterij Coussens

Grote Molstenstraat (Wielsbeke)
Roterij Coussens, vlasverwerkingsbedrijf opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog. Roterij of vlasfabriek waarvan het westelijke deel in betonbouw met zes rootbakken, afgesloten met ijzeren schuifdeuren. Bakstenen fabrieksschoorsteen met stookplaats aan de noordzijde. Oostelijk deel (opslagplaats, zwingelarij) in rode baksteenbouw met betonnen draagstructuur (skeletbouw?), schuifpoort aan de zuidzijde. Ten zuiden daarvan een schuurtje met aanpalende aparte rootbak.


ID: 89454 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Molstenstraat 5 (Wielsbeke)
De geschiedenis van de site klimt minstens op tot het tweede kwart van de 17de eeuw, op een kaart bij het renteboek van de heerlijkheden Vijve en Ingelmunster (1642) wordt een boerenhuis afgebeeld. Op de kaart van het vierde kanton, de "West wijck", van het landboek van Wielsbeke (1720) wordt schematisch een groot boerenhuis afgebeeld, haaks op de weg georiënteerd.