Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 306831 | Bouwkundig element

Brouwerij Het Tolhuis

Veldonkstraat 369 (Tremelo)
Het Tolhuis is een 18de-eeuws hoevegebouw met oudere kern, dat tot in het begin van de 20ste eeuw in gebruik was als brouwerij.


ID: 308942 | Bouwkundig element

Herenhuis

Veldonkstraat 6 (Tremelo)
Het statige herenhuis op dit ruime perceel werd in de periode rond 1900-1914 in traditionele bouwstijl opgetrokken. Het herenhuis heeft twee bouwlagen en is drie traveeën breed. De bakstenen gevel is gedecoreerd met gesinterde baksteen als spek- en rollaag ter hoogte van de vensters en een uitgesproken knipvoeg. Ook is er decoratief vooruitspringend metselwerk in boogvorm direct onder de houten bakgoot op klossen aanwezig. Het geheel is gevat onder een zadeldak met leien. Het De vensters bewaren hun oorspronkelijke zinken rolluikkasten. Het voorkomen van het herenhuis in combinatie met de inplanting op het grote perceel versterken elkaar en dragen bij aan een esthetisch geheel.


ID: 216379 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Tremelo

Werchtersebaan 1 (Tremelo)
Neotraditioneel gemeentehuis als wederopbouw uit het interbellum naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, gelegen in het centrum van Tremelo.


ID: 308947 | Bouwkundig element

Naoorlogse villa

Werchtersebaan 10 (Tremelo)
Naoorlogse villa met modernistische kernmerken opgetrokken na WO II in rode strengperssteen op blauwe hardstenen plint. Twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel, het dak is bekleed met zwarte dakpannen. De inkompartij wordt gekenmerkt door een verdiept geplaatste toegangsdeur met daarboven een inpandig balkon. De duidelijke horizontale geleding kenmerkt de voorgevel door de aanwezigheid van doorlopende hardstenen waterlijsten en onderdorpels. Het houten schrijnwerk is bewaard. De garagepoort, voordeur en tweezijramen zijn voorzien van decoratief traliewerk voor de ramen.


ID: 308948 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Werchtersebaan 18 (Tremelo)
Vrijstaand burgerhuis, opgetrokken in traditionele stijl na WO II in baksteen met (gepleisterde) speklagen op een plint van breuksteen. Het gebouw is twee bouwlagen hoog onder een zadeldak met wolfseinden. Het dak is bedekt met leien. De woning heeft twee traveeën, elk wordt benadrukt door verdiepte gevelvlakken. De tweede travee wordt gekenmerkt door een puntgevel, een grote erker op de eerste verdieping met daarboven een rond raam. De deur- en vensteropeningen worden geaccentueerd door rond- en korfbogen. De toegangsdeur bevat nog waardevol schrijnwerk, met bovenlicht in figuurglas. Er is een erfafscheiding met ook plint in breuksteen en rode baksteen aanwezig.


ID: 308944 | Bouwkundig element

Café

Werchtersebaan 2 (Tremelo)
Meerledige, traditionele hoekbebouwing bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste woningen in witgeschilderde baksteen van anderhalve bouwlaag op (recente) hardstenen plint. Het geheel bevindt zich onder een zadeldak met deels leien en deels rode pannen. Wapenschild met drie Franse lelies en de datum 1851 op de rechterzijgevel geschilderd. Het gebouw heeft op moment van inventarisatie een economische functie; café het Raadshuis is hier gevestigd. Sinds de 18de eeuw is op deze locatie al bebouwing aanwezig, op de Ferrariskaart staat de bebouwing echter in een andere oriëntatie. Gezien de locatie is het mogelijk dat hier een afspanning bevond. Het wordt niet geheel uitgesloten dat het huidige café een mogelijke oudere kern bevat, ook al is het huidige gebouw eerder te dateren in het interbellum.


ID: 214132 | Bouwkundig element

Wederopbouwwoning OSB van 1917

Werchtersebaan 22 (Tremelo)
Neotraditionele wederopbouwwoning opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog met steun van het Oeuvre Suisse en Belgique.


ID: 308945 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Werchtersebaan 3 (Tremelo)
Burgerhuis van twee bouwlagen in baksteen op gecementeerde plint met schijnvoegen en onder zadeldak bekleed met leien. Het burgerhuis werd opgetrokken in traditionele bouwstijl met decoratief gebruik van geëmailleerde baksteen, dat zich uit in de speklagen en in de rollagen in de elliptische bogen boven de vensteropeningen. De toepassing van dit type baksteen is kenmerkend voor het interbellum en werd veel toegepast in Tremelo en omstreken. Het origineel schrijnwerk is bij een renovatie verloren gegaan. Bij een recente verbouwing (2023) werd het linker venster aan de voorgevel doorgetrokken naar beneden, als verwijzing naar de oorspronkelijke deuropening op deze locatie.


ID: 308946 | Bouwkundig element

Villa

Werchtersebaan 8 (Tremelo)
Villa van de periode na WO II, opgetrokken in rode strengperssteen met schaduwvoeg, op betonnen plint en onder schilddak bekleed met rode pannen. De vormentaal en materiaalgebruik bevat verwijzingen naar het modernisme. De voorgevel wordt gekenmerkt door de uitgesproken inkompartij en het inpandige balkon, dat wordt geaccentueerd door een betonnen horizontale lijst. Het risalerend gevelvlak ter hoogte van de eerste verdieping wordt in de hoeken afgesloten met een hardstenen element. De oorspronkelijke erfafscheiding is nog aanwezig.


ID: 308949 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Zuidlaan 3 (Tremelo)
Vrijstaand burgerhuis uit het interbellum in traditionele stijl opgetrokken. Het burgerhuis is uniek in Tremelo door zijn uitgesproken betonnen elementen in de vorm van vensteromlijstingen en speklagen in combinatie met metselwerk in rode baksteen. De gecementeerde plint heeft schijnvoegen. De originele voordeur is bewaard gebleven. De ramen in het risaliet kennen een driedeling in de lengterichting door de aanwezigheid van (oorspronkelijk) betonnen pijlers. De vlakken tussen de vensters ter hoogte van de verdiepingsvloeren zijn voorzien van verticaal opvulmetselwerk. Het dak is een zadeldak met wolfseinden, bedekt met zwarte leien. Het perceel is omheind met een betonnen erfafscheiding. Deze heeft decoratieve uitsparingen met Keltisch kruis en rechthoeken.