Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 36783 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Sint-Antoniusplein 8 (Oosterzele)
Georiënteerde driebeukige kerk met uitgebouwde westtoren, ingeplant in de oosthoek van het Sint-Antoniusplein, met achterliggend kerkhof. Tijdstip van de stichting van het aanvankelijk romaans bedehuis onbekend. In de 13de eeuw vervangen door een kruiskerk met polygonaal koor. Daarvan bleven het koor met driezijdige sluiting en de zuidelijke kruisbeuk bewaard. Noordelijke transeptarm van gewitte baksteen, daterend van verbouwingen uit de 16de eeuw, evenals de verdwenen vierkante kruisingstoren. Later nog meermaals aangepast en uitgebreid.


ID: 87824 | Bouwkundig element

Begraafplaats De Warande

Albrecht Rodenbachstraat (Oostkamp)
Gemeentelijke begraafplaats ontstaan in de periode 1973-1976, na de sluiting van het oude kerkhof naast de Sint-Pieterskerk. dieper in gelegen toegangsgebouw, daterend van 1973. Baksteenbouw onder leien schilddak met op de nok een centrale klokkenstoel. Omhaagde begraafplaats met rechthoekig grondplan. Gekasseide hoofdpaden in kruisvorm; bijkomende paadjes tussen de grafvelden en grasperken met betonnen tegels.


ID: 88353 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Kerkstraat 1 (Oostkamp)
Georiënteerde kruiskerk in classicistische stijl met bouwfases in de tweede helft van de 18de eeuw en in de 19de eeuw; westpartij van 1878 naar de ontwerpplannen van provinciaal architect René Buyck. Mogelijk nog aanwezigheid van een oudere kern. Bewaarde ommegang ter ere van de Heilige Blasius: twee staties met telkens een knotbeuk. Bakstenen kerkhofmuur aan de oostzijde voorzien van lisenen en ezelsrug. Huidig kerkhof ten noordwesten met waardevolle verticale en liggende grafmonumenten en gietijzeren kruisen. Kerkhofaanleg uit 1938 met 15 thuja's.


ID: 88252 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Sint-Elooisstraat (Oostkamp)
Begraafplaats, ontstaan in de jaren 1870. Centraal middenpad vertrekkende van de hoofdtoegang aan de Sint-Elooisstraat met aan het einde een calvarie met sokkel. Grafkapel van de familie van Outryve d'Ydewalle naar ontwerp van 1882. Achter de calvarie ligt een militair grafveld; middenpad leidend naar een arduinen herdenkingsmonument.


ID: 88324 | Bouwkundig element

Openbare begraafplaats

Vrijgeweidestraat (Oostkamp)
Openbare begraafplaats toegankelijk via een hekken tussen twee betonnen pijlers. Kleine begraafplaats, omgeven door een halfhoge haag, aangelegd in 1938 na het ontstaan van de nieuwe Ruddervoordse parochie, toegewijd aan de Heilige Godelieve en in de jaren 1940. Centraal middenpad aan het einde gedomineerd door een herdenkingskruis voor de pastoor-stichter van de Sint-Godelieveparochie..


ID: 88143 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Jansparochie

Wingensestraat (Oostkamp)
De aanleg gebeurt volgens het kadaster circa 1894. Gesloten geheel door bakstenen muur aan de straatkant en hagen aan de overige zijden. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden met grint. Een centrale weg loopt van de toegang van het kerkhof naar de calvarie van 1893, omgeven door enkele lindebomen. Quasi centraal, het imposante, blauwe hardstenen graf van de familie Rapaert de Grass.


ID: 87656 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Grotstraat (Oostrozebeke)
Volgens het kadaster koopt Jozef Decadt, pastoor te Oostrozebeke, circa 1946 een stuk grond dat echter wel beschreven blijft als "weiland". Recente aanleg met een centrale, geasfalteerde as leidend naar een calvarie.


ID: 87684 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kalbergstraat (Oostrozebeke)
Gemeentelijke begraafplaats, ingericht circa 1885 en rond 1942 vergroot. Rechthoekige plattegrond met centrale as van zuidoost naar noordwest met op het einde een calvarie en prominente aanwezigheid van het neogotische grafmonument van de familie de Bethune. Op de begraafplaats zijn ook twee Britse graven van vliegeniers uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.


ID: 42665 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Dorpsstraat 54 (Oud-Heverlee)
Classicistische kerk, met heden omgekeerde oriëntatie, samengesteld uit romaanse toren uit de 11de eeuw, schip, zijbeuken en koor uit de 18de en begin 19de eeuw. Omringend ommuurd kerkhof.


ID: 42675 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Evangelist met kerkhof

Haasroodsestraat 72 (Oud-Heverlee)
Classicistisch gebouw opgetrokken uit baksteen en Gobertange, plechtig ingezegend in 1792 en ingeplant op een lichte verhevenheid. Ten noorden ligt het bijhorende kerkhof.