27975 resultaten
ID: 15982 | Bouwkundig element
Westhoek 4 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve (rest van wal ten Noorden), midden weilanden, met willekeurige opstelling van gebouwen rondom een begraasd erf, doorkruist met bakstenen paden; boerenwoning op lage terp. Ten noorden van erf, boerenhuis van één travee met links opkamer + zes traveeën lager woongedeelte en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met overstekende rand, hoger opgetrokken boven de opkamer. In kern opklimmend tot de 17de eeuw.
ID: 16110 | Bouwkundig element
Westover 12 (Alveringem)
Ten oosten van de kerk gelegen hoeve met losse bestanddelen, zonder specifiek erf. Voorliggende moes- en siertuin. boerenhuis van drie opkamertraveeën links + drie traveeën lager woongedeelte en één bouwlaag onder vrij scherpe zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand, dit boven de opkamer hoger opgetrokken en mank wegens uitbouw aan noordgevel; in kern opklimmend tot circa 1700. Ten noordoosten, deels tot stalling omgevormde dwarsschuur.
ID: 16156 | Bouwkundig element
Westsluisstraat 11 (Alveringem)
Hoeve met losse, U-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf, bereikbaar via onverharde oprit. Aangepaste 18de-eeuwse kern.
ID: 16158 | Bouwkundig element
Westsluisstraat 9 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwald boerenarbeidershuisje, thans buitenverblijf, met rest van wal afgezet met knotwilgen, ten westen. Gelegen midden weilanden, omgeven met doornhagen. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en stro) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (circa 1800 ?). Vervanging van voormalig schuurtje en, of stal ?.
ID: 15870 | Bouwkundig element
Wijdouwbeekstraat 4 (Alveringem)
Geïsoleerde en via bochtige oprit bereikbare hoeve met losse bestanddelen en rest van oorspronkelijke omwalling ten noorden van boerenhuis. Nagenoeg T-vormige opstelling van de gebouwen rondom een deels verhard, deels door moestuin ingenomen erf. Stalvleugel met bakstenen stoep. Ten noorden, op lage terp staand boerenhuis, in kern mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (eerste kwart van de 19de eeuw ?). In verlengde van boerenhuis, stallingen.
ID: 16160 | Bouwkundig element
Zwanestraat 3, 3A-C (Alveringem)
Burgerhuis met aanpalende brouwerij (?) links en kleine tuin rechts. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1895 door middel van baksteenkoppen in rechter zijgevel.
ID: 135063 | Landschappelijk geheel
Antwerpen, Zandvliet (Antwerpen), Doel, Kallo, Kieldrecht (Beveren)
De brakwaterslikken en schorren langs beide oevers van de Schelde staan onder invloed van het getijdenregime van de Schelde en zijn vroeger in cultuur geweest in de vorm van intensieve begrazing, getuige de nog aanwezige greppelpatronen en dijkstructuren in het gebied. De overgang van de rivier naar de slikken en verder naar de hogere schorren en dijken zorgt voor een zeer gradiëntenrijk landschap met een gevarieerde en zeldzame flora. Het polderdorp Doel wordt gekenmerkt door een geometrische aanleg die sinds 1612 niet meer gewijzigd werd. In de latere Prosperpolder gaan de ‘Antoniushoeve’, het ‘Groothof’, alsook de ‘Prosperhoeve’ allen terug tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Op een strategische locatie langs de Schelde werden tijdens de Tachtigjarige oorlog de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek gebouwd ter verdediging van Antwerpen.
ID: 135372 | Landschappelijk geheel
Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.
ID: 4775 | Bouwkundig element
Aalmoezenierstraat 62-64 (Antwerpen)
Twee gekoppelde winkelhuizen in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de gebroeders Storms, naar een ontwerp door de architect Frans Van Dijk uit 1881.
ID: 11425 | Bouwkundig element
Adolf Greinerstraat 14 (Antwerpen)
Gelegen op de Scheldeoever in het zuidwesten van het district. Bedrijf voor het smelten en raffineren van non-ferrometalen, opgericht in 1887.