Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 134301 | Landschappelijk element

Tuin van een gesloten hoeve

Batsheersstraat 4 (Heers)
Deels ommuurde, deels omhaagde moestuin en monumentale tamme kastanje uit de 19de eeuw, ten zuiden van een hoeve met middeleeuwse kern.


ID: 130701 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren gele kornoelje

Batsheersstraat 8, Norbertijnenlaan (Heers)
Het erf van een hoevetje is langs de Norbertijnenlaan afgesloten met een 45 meter lange geschoren haag. De afsluitingshaag werd aangeplant met gele kornoelje en is naar de traditie van deze streek meestal een gevlochten haag. Door de takken van de haag in elkaar te vlechten, werd hierdoor de haag quasi ondoordringbaar.


ID: 32221 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Beukenstraat (Heers)
Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1765, en beschaduwd door twee beuken.


ID: 134343 | Landschappelijk element

Herenboerentuin

Bovelingenstraat 361 (Heers)
Voortuin met hekwerk, paviljoen en monumentale solitaire esdoorn uit de bouwtijd van de hoeve met herenboerenhuis in sobere neoclassicistische stijl uit 1900.


ID: 300360 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Brugstraat (Heers)
Afsluitingshaag van meidoorn gelegen op de perceelsgrens van het erf van een hoeve. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


ID: 300177 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Daalstraat, Groeneschild, Kiezelstraat (Heers)
Een gekandelaarde linde staat in de rand van een nieuw aangelegde rotonde. De boom werd bewaard tijdens de wegenwerken en is nog een getuige van de hieraan voorafgaande situatie. Op de Atlas der Buurtwegen (1843-45) zien we dat de plaats waar de lindeboom staat paalt aan een kruispunt. Het perceel dat hierop uitgeeft had een scherpe, voor de gebruiker onbruikbaar en verloren, hoek en om te voorkomen dat men bij het afdraaien de hoek zou afsnijden werd op deze hoek een boom geplant. Op deze wijze werd het kadastraal perceel gefixeerd met een hoekboom.


ID: 130699 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag met vlechtwerk van gele kornoelje

Daalstraat 31 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse boerderij, Daalstraat 31. De geschoren haag vormt de afsluiting tussen het erf en het kerkhof. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een ondoordringbare kruishaag bekomen. Op deze manier is het erf beschermd tegen ongenode gasten.


ID: 134326 | Landschappelijk element

Moestuinsite

Daalstraat 31 (Heers)
Deels met gevlochten gele kornoelje omhaagde, deels ommuurde moestuinsite van een gesloten boerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 134325 | Landschappelijk element

Moestuin, hoogstamboomgaard en herenboerenparkje van de hoeve Doolhof

Daalstraat 9 (Heers)
Ommuurde moestuinsite achter het eind 18de-eewse boerenhuis en sterk verwilderd herenboerenparkje uit begin 19de eeuw.


ID: 301817 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Donkerstraat 28 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen in de rand van Horpmaal. Deze boomgaard wordt al afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). op dat moment zijn overal tussen de dorpsbebouwing en langs de randen van het dorp, boomgaarden aanwezig.