2944 resultaten
ID: 26892 | Bouwkundig element
Putstraat 16-18 (Gent)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom een ruim voorerf met boomgaard en toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante pijlers. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak, heden met 19de-eeuws voorkomen en vermoedelijk gebouwd op de plaats van een oudere voorloper. Ten oosten, ruime voormalige schuur en stallen, op een gevelsteen gedateerd 1849, heden verbouwd tot woonhuis.
ID: 25690 | Bouwkundig element
Ravensteinstraat 12 (Gent)
Herenhuis volgens bouwaanvraag vermoedelijk in kern opklimmend tot 1776, doch aangepast in empirestijl begin 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels van drie en vier traveeën, twee bouwlagen en afgewolfde daken met vier dakkapellen, uitziend op de voortuin. Voortuintje afgesloten door een gietijzeren hek tussen twee arduinen pijlers met vaasbekroning.
ID: 26221 | Bouwkundig element
Rijsbrugge 3 (Gent)
Omhaagde voortuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers. Verankerd donker bakstenen gebouw van zeven traveeën met één bouwlaag en zadeldak in een gevelsteen van de rechter zijpuntgevel gedateerd 1874. Ten noordwesten van het binnenerf, bakstenen dwarsschuur in de zijgevel 1868 gedateerd.
ID: 26898 | Bouwkundig element
Rosdamstraat 8 (Gent)
Voorheen omwalde hoeve met losse bestanddelen en boomgaard, van de straat afgescheiden door een gracht en toegankelijk via twee ijzeren hekken tussen vierkante gemetselde hekpijlers. Ten westen, woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak, in kern minstens opklimmend tot eerste helft 18de eeuw. Ten zuiden en voorheen buiten de omwalling gelegen ruime stallen. Ervoor bakstenen bakoventje.
ID: 26247 | Bouwkundig element
Rostijnestraat 4 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een ijzeren toegangshek. Boerenwoning van het dubbelhuistype met vijf traveeën onder zadeldak, gedateerd 1884.
ID: 26816 | Bouwkundig element
Rozebroekstraat 96, Victor Braeckmanlaan (Gent)
Half vrijstaande gecementeerde villa in art-nouveaustijl, naar verluidt naar ontwerp van architect G. Henderick en volgens kadastergegevens daterend van 1911. Bijhorende, vroegere toegang op de hoek met de Victor Braeckmanlaan: gemetste hekpijlers en ijzeren hek in art-nouveaustijl.
ID: 26900 | Bouwkundig element
Scheepsankerstraat 1 (Gent)
Achterin gelegen alleenstaand herenhuis met omringende tuin en toegang via twee behouden bepleisterde, geblokte hekpijlers. Gebouw op L-vormige plattegrond met één bouwlaag en mansardedak met houten dakkapellen onder driehoekig fronton, met kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en met aanpassingen uit tweede helft 19de eeuw. Erachter gelegen haakse verbouwde stallen met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak, met het huis verbonden door een korfboogvormige poortomlijsting onder pannendakje.
ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.
ID: 308317 | Bouwkundig element
Sint-Gerolfstraat 7-9 (Gent)
Langgestrekte hoevetjes, loodrecht ingeplant op de straat met een met gras begroeid voorerf, kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Woonhuizen van doorgaans vier traveeën met rechthoekige vensters, met aanleunende stal onder doorlopend zadeldak.
ID: 26912 | Bouwkundig element
Sint-Kruis-Winkeldorp 53 (Gent)
Op de plaats van het kasteel van de heer van Assenede werd in 1826 een pachthoeve gebouwd. De oude slotgracht werd gedeeltelijk bewaard. Het voormalige boerenhuis ten noorden vertoont geen noemenswaardige kenmerken en is door brand sterk beschadigd. Stallen en schuur gelegen aan de straatkant met hoge blinde gevel.