Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 26367 | Bouwkundig element

Hoeve Pastoorshof

Luchterenstraat 14 (Gent)
Hoevecomplex met kern uit de 18de eeuw met ten westen groot woonhuis, volgens Deprest tot voor 1870 opgesplitst in twee woningen, naar verluidt links met weefkamer, nu stal. Woonhuis opgevat als een breedhuis van acht traveeën onder zadeldak tussen zijtrapgevels. Ten noorden grote dwarsschuur en stallen onder zadeldak, van 1889. Ten zuiden open wagenhuis en erachter voormalig bakhuisje. Toegang tot het erf met drie bakstenen pijlers op basis afgedekt met ezelsrugje.


ID: 26919 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Marco Polostraat (Gent)
Voormalig pachtgoed van de abdij van Doornzele, reeds vermeld vanaf de 15de eeuw. Door weilanden omgeven hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een ruim beboomd en begraasd erf en toegankelijk via twee ijzeren hekken (een groot en een klein) tussen vierkante, gemetselde hekpijlers.


ID: 26607 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Mariakerkeplein 1 (Gent)
De eerste pastorie dateerde uit de 17de eeuw, heropgebouwd in 1782 en met één verdieping verhoogd in 1853. In 1859 omsloten door witgekalkte muur met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje. Linker aanbouwsel met één bouwlaag onder lessenaarsdak en haaks op hoofdgebouw ouder dienstgebouw met gewitte gevel, gepikte plint en zadeldak. Omgevende beboomde en ommuurde tuin.


ID: 26609 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Mariakerkeplein 8-9 (Gent)
Twee aaneensluitende boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit eind 18de of begin 19de eeuw. Slechts één der oude linden voor het café bleef behouden. Rechts van het huis gietijzeren hek met één bakstenen pijler.


ID: 26374 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Mariakerksesteenweg 160 (Gent)
Hoeve met losstaande bestanddelen aan de straatkant met gracht, begraasd voorerf afgesloten met witgeschilderd ijzeren hek tussen pijlers.


ID: 26674 | Bouwkundig element

Hoeve

Meerhoutstraat 97 (Gent)
Hoeve met losse elementen in U-vorm geschikt rondom een beboomd erf, toegang aan de straat door twee vierkante, gemetste bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Woonhuis met naar het zuiden gerichte voorerfgevel van vijf traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, gedateerd 1792, doch vergroot in 1892.


ID: 26676 | Bouwkundig element

Hoeve

Moststraat 48 (Gent)
Hoeve bestaande uit een woning met aanbouwsels en een grote aangepaste schuur, beide aan weerszijden van het erf ingeplant. Ruim dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën met zadeldak, volgens kadastergegevens van 1871. Lage, vierkante arduinen hekpijlers met afgeronde kop voorzien van jaartal 1863.


ID: 216592 | Bouwkundig element

Architectenwoning Albert De Wilde

Muinklaan 27 (Gent)
Modernistisch burgerhuis met bewaarde voortuin, afgesloten door ijzeren buishekwerk boven een bakstenen sokkel en gevat tussen bakstenen pijlers, volgens een bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht en naar ontwerp van architect Albert De Wilde. Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, op een plint van blauwe hardsteen.


ID: 216594 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door L. De Keyser

Muinklaan 31 (Gent)
Burgerhuis met bewaarde voortuin, afgesloten door decoratief, ijzeren hekwerk op een sokkel van blauwe hardsteen en gevat tussen bakstenen pijlers met hardstenen dekstenen, volgens bouwaanvraag van 1929 opgericht in opdracht van bouwheer A. Delahaye naar ontwerp van architect Leon De Keyser. Onderkelderd enkelhuis van drie bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 18535 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij La Nouvelle Orléans

Nieuwevaart (Gent)
Voormalige katoenspinnerij en -twijnderij zogenaamd La Nouvelle Orléans, opgericht in 1896. In 1899 uitgebreid met een spinnerijgebouw van het Manchestertype van vier bouwlagen. In 1905 uitgebreid en in 1908 werd de traptoren hoger opgetrokken, onder leiding van Serafinus De Taeye & Cie. In 1907 naar zijn ontwerp bouw van kantoorgebouwen van één bouwlaag in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Ten noorden en oosten katoenmagazijnen van 1912. De ronde fabrieksschouw ten noordwesten van de spinnerij werd opgetrokken in 1947.