Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 86251 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bedrijfsgebouwen Chocolaterie Roger Carette Pralineur

Beverenstraat 21 (Deerlijk)
Deels vrijstaande interbellumburgerwoning met achtergelegen bedrijfsgebouwen "Chocolaterie Roger Carette Pralineur". In oorsprong weverij, volgens de kadastrale gegevens opgericht in 1936 en bijhorende woning in 1939. Gele baksteenbouw op arduinen plint; pannen schilddak. Plastisch uitgewerkt gevelparement, zie de markante afgeronde hoekerker met gebogen frontonbekroning.


ID: 86256 | Bouwkundig element

Villa Fraaie Rozen

Beverenstraat 42 (Deerlijk)
Volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1934. Aan de straat afgezet door eenvoudig bakstenen muurtje. Gele baksteenbouw onder pannen schilddak. Parement beïnvloed door de geometrische art deco, zie plastische gevelbehandeling en de regionale architectuur, zie afgeronde puntgevel met gestileerde voluten.


ID: 86453 | Bouwkundig element

Weverij Sitam

Hazewindstraat 9, Sint-Rochusstraat 48-50 (Deerlijk)
Voormalige weverij Sitam, volgens de kadastrale gegevens opgericht in 1915. Van deze bouwfase resteert de woning aan de Sint-Rochusstraat. Vermoedelijk in 1925 uitgebreid met huidige werkhuizen gelegen aan de Waregem- en de Hazewindstraat, opgevat als werkhuizen onder zaagtanddaken.


ID: 86316 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij van Jules Descheemaeker

Hoogstraat 109 (Deerlijk)
Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1890. In 1901 worden de brouwerij en de woning uitgebreid en krijgt de woning haar huidig volume. In 1929 wordt een doorgang naar de brouwerij voorzien en krijgt de woning vermoedelijk haar huidige uitzicht. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak doorbroken door twee oeils-de-boeuf en neoclassicistische dakkapel met fronton en voluten.


ID: 86317 | Bouwkundig element

Brouwerijgebouw van Jules Descheemaeker

Hoogstraat 115 (Deerlijk)
Heden woonhuis, maakte oorspronkelijk deel uit van de brouwerij van Jules Descheemaeker. Volgens de kadastrale gegevens in kern daterend van 1890 en deel uitmakend van de stoombrouwerij, die in 1901 wordt uitgebreid. In 1929 worden de gebouwen verbouwd tot twee woonhuizen. Enkel het rechtse woonhuis bleef behouden. Opvallende woning door de grillige plattegrond te wijten aan de bouwgeschiedenis van het perceel. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken. Smal rechthoekig volume verbonden met dieper in gelegen diephuis door klein torenachtig volume.


ID: 86321 | Bouwkundig element

Burgerhuizen en weverij van de familie Ovelacq

Hoogstraat 130-136 (Deerlijk)
Voormalige woningen en weverij van de familie Ovelacq. Aangetrokken door de goedkope arbeidskrachten en vakmanschap van de Deerlijkse wevers wordt in 1853 een Belgische tak van het bedrijf Descamps-Ovelacq uit Roubaix, opgericht. In 1920 wordt de fabriek sterk uitgebreid. In 1945 worden het magazijn en de motorweverij kadastraal verenigd tot weverij. Voormalige conciërgewoning. Baksteenbouw van twee bouwlagen.


ID: 86323 | Bouwkundig element

Regionalistisch burgerhuis

Hoogstraat 137 (Deerlijk)
Burgerwoning uit de jaren 1920 aanknopend bij de regionale baksteenarchitectuur. Enkelhuis met lijstgevel van gele baksteen verticaal geritmeerd door lisenen, met elkaar verbonden door geprofileerde fries.


ID: 86309 | Bouwkundig element

Burgerhuis met weverij Lodewijk Dejaeger

Hoogstraat 36-38 (Deerlijk)
Burgerhuis met aanpalende "WEVERIJ LODEWIJK DEJAEGER", zie bovenlicht poort. Weverij opgericht in 1924. Enkelhuis uit de jaren 1920 met eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door overhoekse muizentandfries; sokkel van arduin.


ID: 86337 | Bouwkundig element

Vlasschuur

Kapelstraat (Deerlijk)
Vlasschuur van circa 1928, oorspronkelijk gebouwd ten zuiden bij een hoeve. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door de getoogde blinde vensters.


ID: 86334 | Bouwkundig element

Dorpswoning met werkplaats

Kapelstraat 69 (Deerlijk)
Enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel. Getoogde muuropeningen met arduinen sluit- en aanzetstenen. Rechts, deur naar werkhuis (?).