Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 8415 | Bouwkundig element

Sint-Catharinacollege

Collegestraat 11, Wegvoeringstraat 14 (Geraardsbergen)
In het voormalige miniemenklooster werd in 1823 het koninklijk stadscollege ondergebracht, later het Bischoppelijk College of Sint-Catharinacollege. In 1885 werden de bestaande kloostergebouwen verbouwd in neogotische stijl.


ID: 8366 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Denderstraat 32, 32A (Geraardsbergen)
Diephuis met twee verdiepingen en zadeldak in provinciale neo-Vlaamserenaissance-stijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 8619 | Bouwkundig element

Hoeve

Driesstraat 113 (Geraardsbergen)
Hoeve ingeplant op de hoek van de Ninoofsesteenweg. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een driehoekige binnenplaats.


ID: 8758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blondel de Beauregard

Edingseweg 440A-C (Geraardsbergen)
Uitgestrekt domein met hoge bakstenen ommuring met hekken tussen pijlers met Toscaanse pilasters, die de straat aflijnen. Gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Zuidelijke inrijpoort met zijvleugels gelegen op de hoek, en kasteel met centrale toegangstoren ertegenover, oranjerie ten westen, paardenstal ten oosten en grote noordelijke visvijver.


ID: 8773 | Bouwkundig element

Getoogde deur in arduinen omlijsting

Edingseweg 537 (Geraardsbergen)
Afsluitingsmuur met hergebruikte deuromlijsting van arduin uit het laatste kwart van de 18de eeuw, blijkbaar herkomstig van vroegere pastorie.


ID: 8775 | Bouwkundig element

Hoeve

Edingseweg 621 (Geraardsbergen)
Hoeve met losstaande aanhorigheden ingeplant aan weerszij van een ommuurd, hellend erf met ijzeren hek en centrale pomp. Boerenhuis uit de 19de eeuw.


ID: 76444 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Grimmingeplein (Geraardsbergen)
Neoclassicistische kerk opgericht in 1842-43 met integratie van de oudere westertoren uit de 17de eeuw. Ommuurd kerkhof met een collectie graftekens daterende van de 17de tot de 20ste eeuw.


ID: 76445 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Grimmingeplein 1 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie werd opgetrokken in 1776-177, vermoedelijk door architect Jan Baptist Simoens. Omringende deels ommuurde tuin.


ID: 8625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhof

Idegemplein (Geraardsbergen)
Gelegen ten oosten van het Idegemplein met een kerkhof en bakstenen muur aan zuidelijke en oostelijke zijden. Van de oude kerk uit de 15de eeuw bleven slechts de noordelijke transeptarm en de toren bewaard. Driebeukig schip van drie traveeën, zuidelijke transeptarm, koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting en zuidelijke sacristie van een travee tegen zuidelijke transeptarm, alle uit de 18de eeuw.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.