Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 87771 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing

Stationsstraat 84-92 (Oostrozebeke)
Eenheidsbebouwing van vijf huizen en rechts een "bural", volgens het kadaster van circa 1938 en gebouwd in opdracht van de toenmalige opperwachtmeester Aelvoet. Hoogstwaarschijnlijk de vestiging van de voormalige rijkswachtkazerne. Huizen van twee bouwlagen en twee traveeën in spiegelbeeld gebouwd en onder zadeldaken.


ID: 40413 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Opwijk

Marktstraat 55 (Opwijk)
Dubbelhuis van vijf traveeën met twee verdiepingen onder zadeldak, uit begin 19de eeuw.


ID: 307055 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en onderwijzerswoning van Sint-Joris-Weert

Beekstraat 13 (Oud-Heverlee)
Neotraditioneel gemeentehuis met aansluitende onderwijzerswoning van 1924, gelegen in het centrum van Sint-Joris-Weert.


ID: 11714 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Oud-Turnhout

Dorp 31 (Oud-Turnhout)
Complex geheel opgetrokken in verschillende fasen, oudste gedeelte circa 1906 naar ontwerp van J. Taeymans, in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


ID: 306627 | Bouwkundig element

Stadskern Oudenaarde

Achter de Wacht, Achterburg, Baarstraat, Baarzak A, Baarzak B, Bekstraat, Beverestraat, Broodstraat, Burg, Burgschelde, De Ham, Devosstraat, Einestraat, Generaal Pershingstraat, Gentiel Antheunisplein, Gevaertsdreef, Gobelinstraat, Grachtschelde, Hofstraat, Hoogstraat, Jacob Lacopsstraat, Jan Jozef Raepsaetplein, Jezuietenplein, Kapucijnengang, Kasteelstraat, Kattestraat, Koekop, Koningsstraat, Krekelput, Lappersfort, Louise Mariekaai, Maagdendale, Margaretha Van Parmastraat, Markt, Marlboroughlaan, Matthijs Casteleinstraat, Meerspoort, Meinaert, Minderbroedersstraat, Nederstraat, Neringstraat, Pamelekerkplein, Pompstraat, Refugestraat, Remparden, Sint-Walburgastraat, Smallendam, Stationsstraat, Tacambaroplein, Tussenbruggen, Tussenmuren, Verdurestraat, Ververijstraat, Voorburg, Woeker, Zakske (Oudenaarde)
De oude stadskern situeert zich grosso modo binnen de laatmiddeleeuwse omwalling zoals deze is weergegeven op het stadsplan door J. Van Deventer omstreeks 1550 en het panorama volgens Sanderus omstreeks 1640. In grote lijnen stemt het gebied ook overeen met het reliëfplan van Oudenaarde uit 1747.


ID: 306630 | Bouwkundig element

Dorpskern Volkegem

Bagettestraat, De La Kethulleplein, Rogier van Brakelstraat, Steenbergstraat, Volkegemberg (Oudenaarde)
De dorpskern van Volkegem is gesitueerd in een heuvelachtig gebied. Bovenaan de Volkegemberg ligt centraal de bescheiden Sint-Martinuskerk met omhaagd kerkhof.


ID: 27767 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Volkegem

Bagettestraat 6 (Oudenaarde)
Alleenstaande en zijdelings aan de straat palende kleine woning van het type boerenhuis. Enkelhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, in kern minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 27039 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Bergstraat 32 (Oudenaarde)
Langgerekt onderkelderd gebouw met acht woningen in neoclassicistisch getinte stijl van zestien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, vermoedelijk van 1908.


ID: 27048 | Bouwkundig element

Gerechtshof

Bourgondiëstraat 5, 5B (Oudenaarde)
Neogotisch gebouw opgetrokken in 1922-25 op de plaats van het klooster van Sion. Een eerste gerechtshof werd gebouwd in 1824 en vernield bij de beschietingen op 3 november 1918. Huidig gerechtshof naar ontwerp van architect H. Valcke, ingehuldigd op 1 oktober 1925. Ruim complex rondom een klein binnenhof met indrukwekkende voorgevel van zand- en hardsteen, twee bouwlagen hoog onder leien schilddak met talrijke dakkapelletjes in twee registers.


ID: 27049 | Bouwkundig element

Gevangenis

Bourgondiëstraat 6 (Oudenaarde)
Gebouwd op gronden van het na de Franse Revolutie afgeschafte klooster van Sion. Typerend Y-vormig complex binnen een rechthoekige dubbele ommuring met rondgang, nieuw gebouwd ten oosten van bestaande gevangenis naar ontwerp van L. Bouckaert in eclectische stijl van 1904-1908. Inwendig grotendeels aangepast. Na de Eerste Wereldoorlog wederopbouw van inkomgebouw, portiersloge, beheersgang en dienstgebouwen in dezelfde stijl. Huidig toegangsgebouw met drie ambtswoningen in neogotische stijl gedateerd Anno 1922. Tussen toegangsgebouw en de celgevangenis, portiersloge en beheersgang met kantoren in dezelfde eclectische stijl als hoofdgebouw, gebouwd na de Eerste Wereldoorlog.