Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 91309 | Bouwkundig element

Lage boerenarbeiderswoning

Steenstraat 55 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd nutsgebouw, in voortuin gelegen. Volgens het kadaster gebouwd tussen 1918 en 1926. Verankerde, gele baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Segmentbogige muuropeningen onder strek met bewaarde schuiframen, deur en poort.


ID: 91114 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Torhoutstraat 122 (Kortemark)
Huis met aansluitende schuur/ stalling onder doorgetrokken zadeldak. Volgens het kadaster in 1936 gebouwd, met op het erf kippenstallingen.


ID: 91110 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met stal en cichorei-ast

Torhoutstraat 70 (Kortemark)
Roodbakstenen huis van vijf traveeën met links aansluitende stal van twee traveeën, anderhalve bouwlaag onder zadeldak met rechter dakschild. Wellicht is het geheel in de loop van de 20ste eeuw met een halve bouwlaag opgetrokken. Links aansluitend voormalige cichorei-ast of suikerdrogerij, nu onder lessenaarsdak. Volgens de mutatie van 1897 worden de volumes aan de straat gebouwd door de Kortemarkse koopman Hendrik Farasijn-Ceenaeme. Bij de mutatie van 1914 wordt de suikerdrogerij vergroot.


ID: 91260 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vaartstraat 5 (Kortemark)
Achteringelegen 19de-eeuws boerenarbeidershuis, mogelijk voormalige tweewoonst. Het volume is als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Aansluitende volumes onder zadeldaken (rode mechanische pannen) met geknikte dakoverstek en verschillende nokhoogte. Het lage huisje rechts is mogelijk een ouder volume.


ID: 91450 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vrijbosstraat 10 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning, in 1921 door de weduwe en kinderen van rentenier August Verla-Vandenbroucke herbouwd na oorlogsschade. Verankerde rode baksteenbouw van twee traveeën, een opkamertravee en twee linker staltraveeën onder zadeldak.


ID: 308439 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vrijbosstraat 8 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning, in 1906 gebouwd door herbergierster Decruydt ter vervanging van oudere bebouwing. Gele verankerde baksteenbouw van twee traveeën, opkamertravee en staltravee onder zadeldak.


ID: 91453 | Bouwkundig element

Lage boerenarbeiderswoning

Vuilpanstraat 15 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, haaks op de straat geplaatst. Rode baksteenbouw van vijf traveeën + één staltravee onder zadeldak (rode mechanische pannen). De linker twee traveeën en de linker zijgevel zijn gecementeerd met schijnvoegen. Licht getoogde muuropeningen onder strek. Bewaarde witgeschilderde ramen met T-indeling, vernieuwde luiken.


ID: 91454 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vuilpanstraat 22 (Kortemark)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning. Het vrijstaande volume is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827), in eigendom van Jacobus Peele, een Esense werkman (Diksmuide). In 1859 wordt het huis uitgebreid door de Zarrense landbouwer Franciscus Minne, wellicht met een stalling. Wellicht loopt het huis schade op tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt het in de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (deels) herbouwd.


ID: 91351 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Werkenstraat 127A (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd schuurtje en stal. Volgens het kadaster gebouwd in 1872 door de Werkense landbouwer Vanhonsebrouck. Omhaagd voortuintje en verharde oprit aan linker zijde. Verankerde, donkerrode baksteenbouw (gecementeerde plint) onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Dubbelhuisopstand van vijf traveeën + rechts aansluitende travee onder lessenaarsdak. Links geïncorporeerde poort- en staltravee.


ID: 91271 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Werkenstraat 83-85 (Kortemark)
Laat 19de-eeuws, roodbakstenen samenstel van boerenarbeiderswoningen met links en rechts geïncorporeerde stalletjes, onder zadeldak (rode mechanische en Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strek met grotendeels vernieuwd houtwerk.