Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 36841 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Stationsstraat 1 (Oosterzele)
Hoogstwaarschijnlijk het vroegere Hof te Scheldewindeke, voormalig pachthof van de heer van het Land van Rode, dat reeds werd vermeld in 1418. Grote hoeve van het semigesloten type met onregelmatig rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf met erftoegang op de noordhoek via een brede doorrit in de schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verschillende bedrijfsvleugels met stallen, wagenhuis, dwarsschuur met twee rijen luchtgaten en losstaande lage bakstenen bedrijfsvleugel met stallen.


ID: 36666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenstraat 1 (Oosterzele)
Kleine hoeve, in oorsprong waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw. IJzeren toegangshek tot het erf naast de aan de straatkant ingeplante dwarsschuur.


ID: 36667 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Steenstraat 3 (Oosterzele)
Grote hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met rechthoekige, gekasseide binnenplaats met mestvaalt, toegankelijk vanaf de straat via een overzolderde doorgang met poort tussen de dwarsschuur rechts en een lagere stalvleugel links. Ten zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak. Achter het boerenhuis haaks aangebouwde kalverstal met zadeldak.


ID: 36668 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Steenstraat 4 (Oosterzele)
Sterk gewijzigde hoeve met U-vormig opgestelde gebouwen, geopend naar de achtererfzijde. Ten oosten van de verbouwde boerenwoning: aansluitende stallen. Rechthoekige schuurpoort en laadvenster erboven in de straatgevel; links uitgespaarde gevelnis voor heiligenbeeld.


ID: 36765 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stuivenberg 37 (Oosterzele)
Hoeve met losse bestanddelen waarschijnlijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 36849 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Turkenhoek 22, 22A (Oosterzele)
Vrij grote hoeve, gedeeltelijk omringd door brede walgrachten ten noorden en ten westen. Nogal opvallend landelijk complex door het groot volume van de gebouwen en de vrij geïsoleerde inplanting ervan in het landschap. In het vierde kwart van de 19de eeuw grotendeels verbouwde en vergrote hoeve met rechthoekige binnenerf. Bedrijfsgebouwen met verankerde gewitte bakstenen gevels onder zadeldaken. Bakhuis van het samengestelde type ten noorden nabij de walgracht.


ID: 36850 | Bouwkundig element

Hoeve

Van Thorenburghlaan 1, 1A (Oosterzele)
Keuterboerderij bestaande uit een boerenwoning tussen een aangebouwde kleine schuur en een stal, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Bakhuisje van het samengestelde type van hout en baksteen, met pomp tegen de voorerfgevel.


ID: 36670 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Veldstraat 29 (Oosterzele)
Hoeve uit de 19de eeuw met bakstenen gebouwen met verschillende hoogte onder zadeldaken. Toegang tot het rechthoekig binnenerf via een poort met doorrit in de aan de straat gebouwde schuur.


ID: 36789 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vijverhoek (Oosterzele)
Achterin gelegen semigesloten hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1800. Haakse L-vormige gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met stallen en schuur.


ID: 36790 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vijverhoek 4 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef afgeboord door populieren. Rechthoekig, gekasseid binnenerf met mestvaalt tegenover de stallen. Alleenstaande boerenwoning van circa 1875 met één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel. Dwarsschuur en stallen in een L-vormige bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak. Bakstenen bakoven met aangebouwd wagenkot onder zadeldak naast de erftoegang.