15025 resultaten
ID: 200911 | Bouwkundig element
Nonnenbosweg 2 (Lokeren)
Woonhuis van een voormalige abdijhoeve van de cisterciënzerinnenabdij Onze-Lieve-Vrouw ten Bos uit de 16de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Het betreft een gebouw van twee bouwlagen van vijf traveeën en twee verdiepingen onder pannen zadeldak in bak- en zandsteenstijl.
ID: 83546 | Bouwkundig element
Oosteindeken 47 (Lokeren)
Sterk gerestaureerde herenhoeve bestaande uit een woonhuis met haaks ertegen een lange dwarsschuur. Ruime, met gras begroeide voortuin met gekasseide oprit en ijzeren hek.
ID: 18083 | Bouwkundig element
Pontweg 2 (Lokeren)
Alleenstaand boerenburgerhuis in art-nouveaugetinte stijl van 1907. Bakstenen constructie van drie traveeën en twee bouwlagen onder speelse afgewolfde zadeldaken. Links en haaks op het woonhuis een dwarsschuur. Voortuin met gietijzeren inrijhek.
ID: 18146 | Bouwkundig element
Rechtstraat 417 (Lokeren)
Hoeve met woonhuis en schuur; met gras begroeid en beboomd voorerf. Woonhuis van vier traveeën + rechts opkamer van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Links kleine bijbouw van twee traveeën. Haaks op het woonhuis, ten zuidwesten ervan: ruime bakstenen dwarsschuur onder schilddak met brede overstek.
ID: 18142 | Bouwkundig element
Rechtstraat 48 (Lokeren)
Boerderij bestaande uit woonhuis en dwarsschuur. Begraasd en beboomd voorerf met hulsthaag aan de straatkant.
ID: 17998 | Bouwkundig element
Sinaaistraat 13 (Lokeren)
Boerderij bestaande uit woonhuis, bergschuurtje en ruime dwarsschuur op een beboomd en begraasd voorerf. Gietijzeren inrijhek aan gemetselde pijlers waarin een beglaasde beeldnis.
ID: 17828 | Bouwkundig element
Vennestraat 5 (Lokeren)
Boerderij met woonhuis, stallen en schuur in U-vorm gegroepeerd rondom een begraasd voorerf met meidoornhaag aan de straatkant.
ID: 18055 | Bouwkundig element
Zamanstraat 25 (Lokeren)
Voormalige boerderij, thans sterk gerestaureerd en bestaande uit woonhuis en dwarsschuur. Begraasd en schaars beboomd erf met gekasseide oprit, gemetselde hekpijlers met beeldnis en haagbeukhaag.
ID: 135249 | Landschappelijk geheel
Lommel (Lommel)
Midden 19de eeuw werden grootschalige vloeiweiden aangelegd om de onvruchtbare heidegebieden in de Limburgse en Antwerpse Kempen landbouwkundig te valoriseren. De realisatie van deze projecten was mogelijk dankzij de sedert 1825 in gebruik genomen Zuid-Willemsvaart en het Kempens kanaal van Bocholt tot Herentals. In Lommel ontstonden vier irrigatiezones. Drie blokken liggen binnen de perimeter van dit gebied, met name de wateringen van Lommel-Kolonie, Jozef Keelhoff en Hondsbos. De vloeiweiden van Lommel-Kolonie, tegenwoordig 'De Watering' genoemd, werden aangelegd door de Belgische staat in 1848, tussen het kanaal Bocholt-Herentals en de Nederlandse grens, in het noordoosten van de gemeente Lommel. Deze watering was vanaf haar ontstaan onafscheidelijk verbonden met de Rijkskolonie van Lommel-Kolonie.
ID: 80118 | Bouwkundig element
Blauwe Kei 2-4 (Lommel)
Langgestrekte hoeve, bestaande uit twee in spiegelbeeld gekoppelde enkelhuizen, met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis-woonhuis-stal-dwarsschuur, van eind 19de - begin 20ste eeuw.