Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 36320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Crombrugghe

Bergbosstraat 259, 263 (Merelbeke)
Site met walgracht naast de Hollebeek bestaand uit een vroeger cirkelvormig opperhof omringd door een brede rechthoekige walgracht, met speelgoed of kasteel waarschijnlijk opgericht tussen 1444 en 1625. Huidig kasteel met eenvoudige rechthoekige plattegrond met omgevend park dateert waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw met latere lichte wijzigingen. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder afgewolfd zadeldak. Kasteelhoeve ten zuiden van het vroeger neerhof.


ID: 302733 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Kasteel van Zink

Biest (Merelbeke)
Een zéér lange kasteeldreef van circa 800 meter verbindt het Kasteel van Zink met Biest. Deze straat was de verbindingsweg naar de verdwenen parochiekerk, deze stond op de plaats van de huidige begraafplaats langs de Torrekensstraat. De bomen zichtbaar vanaf Biest zijn opgaande bruine beuken en zijn aangeplant in de eerste 160 meter vanaf Biest. De boomsoorten in het verdere verloop van de dreef zijn ons nog niet bekend.


ID: 36425 | Bouwkundig element

Hoeve van het gesloten type

Diepestraat 1 (Merelbeke)
Onbewoonde hoeve van het gesloten type, vroeger (tot begin 20ste eeuw) van het semi-gesloten type met U-vormige aanleg geopend naar de straat.


ID: 36427 | Bouwkundig element

Karmelietenklooster

Diepestraat 13 (Merelbeke)
Stichting in 1667 van een klooster voor twaalf tot vijftien Lieve-Vrouwebroeders of geschoeide karmelieten door Bertolf de Paix en zijn zus Josine, ter bevordering van de Sint-Annadevotie te Bottelare. Een rechte toegangsdreef met dubbele bomenrij leidt naar het achterin gelegen classicistisch getint vroeger kloosterpand met U-vormige aanleg uit het derde kwart van de 18de eeuw en achterliggend park in landschapsstijl. Voorkant van de vrijwel vierkante binnenplaats afgesloten door een poortgevel uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 36335 | Bouwkundig element

Kasteel Rotsart de Hertaing

Fraterstraat 212 (Merelbeke)
Domein met loofbomen ten zuiden van de ringvaart en ten noorden van de autoweg E40. Huidig rechthoekig neoclassicistisch kasteel met jaartal 1774. resulterend uit een vergroting en aanpassing van de bestaande buitenplaats in midden 19de eeuw waarschijnlijk naar ontwerp van architect L. Minard. Dubbelhuis van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder snijdende schilddaken.


ID: 36338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Walle

Gaversesteenweg 285, Kerkstraat 60 (Merelbeke)
Omwalde hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, geëvolueerd tot omwald kasteel met park en neerhof. Huidige toegang tot het park met laag ijzeren hek tussen betonnen pijlers ter breedte van de gekasseide dubbele bruine beukendreef naar het kasteel. Op de plaats van een ouder huis verscheen circa 1859 het huidige hoge dubbelbuis met rechthoekige plattegrond met aansluitende lagere en smallere zijvleugel. In de 19de eeuw gewijzigde gevels. Midden tegenover de brug over de noordelijke walgracht gelegen woning van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 131451 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanendreef bij Kasteel Verhaeghe

Gaversesteenweg 744 (Merelbeke)
Traditioneel gekandelaarde platanendreef horende bij het kasteeldomein Verhaeghe.


ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schelderode

Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36419 | Bouwkundig element

Verlorenbroodhoeve

Verlorenbroodstraat 6A (Merelbeke)
Vroeger een enkelvoudig rechthoekige omgrachte hoeve met losse bestanddelen met een poortgebouw op het eind van de toegangsdreef. Overzolderd poortgebouw van één travee onder schilddak , voorzien van twee siernokijzers, aanzien als daterend uit de 17de eeuw maar waarschijnlijk gereconstrueerd circa 1900 met neogotische inslag. Links aan de straatzijde aansluitend lang voormalig hoevegebouw van één bouwlaag en elf traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 36587 | Bouwkundig element

Kasteel van Zink

Zink 11-13 (Merelbeke)
Kasteeldomein met ruim 1 kilometer lange oude dreef vanaf het kasteel westwaarts voerend naar de verdwenen vroegere parochiekerk aan de Torrekensstraat. Toegangspoort aan de straat met aanpalend gedeelte van de vroeger gesloten kasteelhoeve. Kasteel gebouwd tegen de zuidelijke hoek van de omgrachte site. Heden min of meer L-vormig gebouw van twee verdiepingen met verspringende bouwlagen en zadeldaken. Verbouwingswerken van circa 1900 bepalen het globaal uitzicht van kasteel in neotraditionele stijl, maar anderzijds zijn vroegere bouwfasen nog duidelijk afleesbaar waaronder een overblijfsel van een vroegere donjon of mottetoren uit de late middeleeuwen. Gerestaureerde en deels tot woning gerenoveerde vroegere kasteelhoeve, waarschijnlijk uit de 16de tot 17de eeuw.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.