Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 133431 | Landschappelijk element

Twee lindes bij kapel

Haspengouwlaan (Heers)
Twee relatief jonge lindebomen bij kapel aan de Haspengouwlaan. Lindebomen werden typisch aangeplant bij kapellen, een gebruik dat hier wordt voortgezet.


ID: 133433 | Landschappelijk element

Italiaanse populier

Haspengouwlaan (Heers)
Beeldbepalende Italiaanse populier gelegen in een hoger gelegen weiland langs de Haspengouwlaan. De boom heeft een mooie en kenmerkende groeivorm voor een Italiaanse populier. Met zijn ligging in de hoek van een perceel en aan een kruispunt van wegen vormt het een herkenningspunt.


ID: 300365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Haspengouwlaan 1 (Heers)
Hoogstamboomgaard van diverse fruitsoorten waaronder kersen, gelegen naast een hoeve aan de Haspengouwlaan. Deze boomgaard staat reeds op de kabinetskaart van de Ferraris afgebeeld (1771-1778) hoewel dan en ook op latere kaarten opgedeeld in verschillende percelen met hagen ertussen.


ID: 306475 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hekslaan, Molenstraat (Heers)
Op de splitsing van de Hekstraat en Molenstraat in Heks, staat een opgaande linde. Deze boom is in 1919, tijdens de vredesfeesten, aangeplant als vredesboom.


ID: 134309 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hex

Hekslaan 1 (Heers)
Meer dan 100 ha groot landgoed voor een deel in terrasvorm aangelegd op de flank van een helling die het dorp domineert.


ID: 301802 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag bij hoeve

Hekslaan 55 (Heers)
De hoogstamboomgaard bij de semi-gesloten hoeve tegenover het kasteel van Heks gaat terug tot het begin van de 20ste eeuw. De ligging bij het cluster bouwkundig erfgoed draagt bij aan de ensemblewaarde. Deze boomgaard bestaat uit verschillende fruitsoorten, wordt begraasd en is redelijk compleet (oude en jonge bomen). Een meidoornhaag begrenst het perceel.


ID: 133464 | Landschappelijk element

Twee lindes bij kapel van Sint-Gerardus Majella

Henestraat (Heers)
Twee zomerlindes bij kapel van Sint-Gerardus Majella. Lindebomen werden typisch aangeplant bij kapellen en hoewel het hier twee relatief jonge exemplaren betreft gaat dit gebruik langer terug.


ID: 301693 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden en veekeringshagen bij Hoeve Henisdaal

Henisdael (Heers)
De huidige boomgaard(en) bij hoeve Henisdaal zijn nog restanten van het begin 20ste eeuwse areaal. De boomgaarden in de context van de hoeve dragen in belangrijke mate bij aan de ensemble en esthetische waarde van de site en zijn omgeving. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van de meidoornhagen langs de wegen en rond de boomgaarden. De boomgaarden worden nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.


ID: 133410 | Landschappelijk element

Welkomstlindes hoeve Henisdaal

Henisdael 4 (Heers)
Twee lindes werden als welkomstbomen aangeplant bij de toegangspoort van het neoclassicistisch burgerhuis bij de hoeve Henisdaal. De bomen werden aangeplant in het geheel van het herenboerenparkje dat in de 19de eeuw bij dit huis werd aangelegd. Welkomstbomen dienden om 'het kwaad' af te weren van het erf. De noordelijke boom is een Tilia cordata en de zuidelijke een Tilia platiphylos. Beide bomen zijn van vergelijkbare grootte en omvang.


ID: 300312 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen van meidoorn

Heurnestraat (Heers)
De afsluitingshagen van meidoorn begeleiden dit deel van de Heurnestraat en bakenen de weilanden en hoogstamboomgaarden af. Eén van de hagen vormt een perceelsafgrenzing. De meidoornhagen vormen hier een sterk ensemble met de hoeve, het parkje en de boomgaard. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.