Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16624 resultaten


ID: 81466 | Bouwkundig element

Hoeve De Barze

Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Historisch waardevolle hoeve zogenaamd De Barze, deel uitmakend van de kasteelsite Hemsrode, volgens de eigenares daterend van circa 1642. Losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een erf. Ten oosten het woonhuis, aan beide zijden gemarkeerd door gewitte bakstenen pijler met heiligennis (pijler ten noorden) en bolornament. Ten noorden het wagenhuis en ten westen de stalvleugel met 19de-eeuwse kapconstructie, en met in 1880 gebouwde, aansluitend schuur.


ID: 81769 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Oudenaardestraat 61-63 (Anzegem)
Samenstel van burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema. Enkelhuizen van rode baksteen verfraaid door fries met uitgelengd dropmotief. Nummer 61 met heiligennisje met Heilig Hartbeeld boven deur.


ID: 81624 | Bouwkundig element

Wegkapel

Oudepontstraat (Anzegem)
20ste-eeuws wegkapelletje. Baksteenbouw onder leien zadeldak met wolfseind.


ID: 81558 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pareelstraat 22 (Anzegem)
Dieper in gelegen 19de-eeuws boerenarbeidershuis. Dubbelhuis met lijstgevel van roodbeschilderde baksteen op grijsbeschilderde plint. Bewaarde handpomp voor de woning. Aan de straat gelegen stalletje getypeerd door vlechtingen in zijpuntgevels.


ID: 81557 | Bouwkundig element

Hoeve de Paardehoeve

Pareelstraat 4 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve zogenaamd "de Paardehoeve" uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Losstaande witgeschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een bekiezeld erf. Zuidelijke erftoegang gemarkeerd door betonnen hek, ten noordwesten het woonhuis, ten oosten de schuur en ten zuiden het bakhuisje met recente aanbouw.


ID: 81564 | Bouwkundig element

Ingoyghem Military Cemetery

Pastoor Verrieststraat (Anzegem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats met driehoekig grondplan en bakstenen ommuring, met een 'Cross of Sacrifice' en enkele eerder onregelmatig geschikte rijen 'headstones' voor de Britse doden en rechthoekige grafstenen voor de Duitse doden.


ID: 81565 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke slachtoffers

Pastoor Verrieststraat (Anzegem)
Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) gesigneerd door "K. LATEUR", beschaduwd door een treurwilg en gelegen tussen de militaire en de gemeentelijke begraafplaats.


ID: 81562 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Pastoor Verrieststraat 10-12 (Anzegem)
Complex bestaande uit twee burgerhuizen en een dieper in gelegen klassenvleugel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Geheel aan de straat afgezet door lage bakstenen muur met ijzeren hekwerk.


ID: 81568 | Bouwkundig element

Herberg

Pastoor Verrieststraat 106 (Anzegem)
Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen verfraaid door tandlijst tussen de twee bouwlagen, muizentandfries en druiplijstje. Vernieuwd schrijnwerk. Naastgelegen hekpijler met heiligennisje en achtergelegen schuurtje.


ID: 81563 | Bouwkundig element

Kapel van 1843

Pastoor Verrieststraat 17 (Anzegem)
Bedehuis van rode baksteen op rechthoekige plattegrond. Puntgevel doorbroken door rondbogige muuropening, geflankeerd door overhoekse muurdammen. Vernieuwd ijzeren hekwerk.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.