1011 resultaten
ID: 15475 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 15 (Stekene)
School en voormalig klooster der Hieronymieten, bestaande uit directiegebouw, kapel en klaslokalen, in 1877 gesticht in de voormalige brouwerij Martens. Directiegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak. Haaks op dit hoofdgebouw: hoge bakstenen neogotische kapel van drie traveeën onder steil zadeldak, circa 1878 opgericht.
ID: 15654 | Bouwkundig element
Gasthuisstraat 2 (Temse)
Bestaande uit een lange straatvleugel met haaks op de achtergevel nieuwbouwvleugels waarin de kapel in neogotische stijl geïntegreerd werd. Het huidig klooster werd in 1873 ontworpen door architect Frans Suy en op 11 november 1874 in gebruik genomen door zestien zusters. Later stichtten zij onder meer de Sint-Amelbergaschool in de achterliggende straat.
ID: 86547 | Bouwkundig element
Blekerijstraat 22 (Tielt)
Slotklooster van de Passionistinen, zogenaamd "Mater Dolorosa", neogotisch kloostercomplex ingewijd in 1905 als eerste Belgische Passionistinenklooster. Sober neogotisch gebouwencomplex met kloostervleugel van 1905 en kapel naar ontwerp van de Franse architect Sussenaire van 1914-1919.
ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.
ID: 86691 | Bouwkundig element
Ieperstraat 32 (Tielt)
School- en kloostercomplex Regina Pacis van de zusters apostolinen, bestaande uit diverse panden aan de straatzijde waarvan de oudste opklimmen tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 87027 | Bouwkundig element
Jules Van Ooststraat 16-18 (Tielt)
Voormalige onderpastorieën, samenstel van twee sobere neoclassicistische burgerhuizen met ommuurde voortuintjes. Breedhuizen van twee bouwlagen en telkens vier traveeën in spiegelschema onder zadeldaken, nummer 18 met bijbouw van twee traveeën onder lessenaarsdak. Beide woningen met lijstgevel onder geprofileerde houten kroonlijst, waarin segmentboogvormige muuropeningen met natuurstenen onderdorpels; grotendeels nieuw schrijnwerk (kunststof), bewaarde houten deuren met tweeledig bovenlicht. Achtergevel met bewaarde 19de-eeuwse afwerking: beraping en bepleisterde vensteromlijstingen.
ID: 87029 | Bouwkundig element
Jules Van Ooststraat 43 (Tielt)
Klooster, kapel en voormalige meisjesschool van de Zusters van het Geloof. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met voegwerkimitatie, nieuwe natuurstenen plint. Haaks op het kloostervolume aangebouwd aan noordzijde, een bakstenen kapel. Grijze natuurstenen gedenkplaat voor zouaaf missionaris Jules Van Ooste aan de zijde van de Molenweg.
ID: 87122 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 168 (Tielt)
Gesubsidieerde Vrije Basisschool, voormalige kloosterschool, gelegen op de hoek van Kanegemstraat en Espestraat. Schoolgebouwen van twee bouwlagen in verankerde rode baksteen onder vernieuwde zadeldaken in Vlaamse pannen.
ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.
ID: 86755 | Bouwkundig element
Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.