Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1198 resultaten


ID: 31300 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roggestraat 14 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een met grint bedekt erf. Boerenhuis met oude 18de-eeuwse kern, en stalvleugel met oorspronkelijk een dwarsschuurgedeelte, uit de 19de eeuw.


ID: 31223 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Sixtusstraat 82 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom een licht verhard erf met deels behouden, bakstenen stoep rondom het boerenhuis; ten zuiden en tevens in de nabijheid van de voormalige hopast, kleine drenkplaats afgezoomd met knotwilgen.


ID: 31501 | Bouwkundig element

Hoeve met hopasten

Steenvoordestraat 59 (Poperinge)
Hoeve, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778, met losse, lage bestanddelen rondom een erf met poel. Ten westen ligt een onverharde erfoprit met aan de straatzijde enerzijds een 19de-eeuws kapelletje en anderzijds een ast. Ten noorden van het erf bevindt zich een boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal en aangebouwd bakhuis.


ID: 31238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Merris met tuin

Veurnestraat 108 (Poperinge)
'Kasteel Van Merris', naar de bouwheer vrederechter L. Van Merris en de huidige bewoners. Eclectisch herenhuis te vergelijken met andere soortgelijke 'kasteeltjes' van circa 1900 te Poperinge. Omgevende siertuin met tuinpaviljoen, vijver met eendenverblijf, ijskelder, bewaard padenpatroon, hek met pijlerkapel en hekwerk en interessant bomenbestand, waaronder enkele zeldzame soorten.


ID: 3037 | Bouwkundig element

Externesthoeve

Draplei (Putte)
Verankerde, meermaals aangepaste hoeve, baksteenbouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, volgens bewoner/eigenaar opklimmend tot 1645.


ID: 2197 | Bouwkundig element

Hoeve 't Steentje

Meir 85 (Puurs-Sint-Amands)
Hoeve met losstaande, verankerde, bakstenen onderdelen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 2260 | Bouwkundig element

Landhuis Hof ter Rest

R. Verbelenstraat 59 (Puurs-Sint-Amands)
Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond in omringend park met vijver en tuinbrug en met ten noordwesten een houten tuinpaviljoen, opgetrokken circa 1872.


ID: 13864 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Broechemhof

Broechemhof 10 (Ranst)
Het is een rechthoekig kasteel van omstreeks 1650, dat werd verbouwd in de 18de en 20ste eeuw. Domein met hoeve, park, parkbos, omhaagde moestuin en ommuurde boomgaard.


ID: 13889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Bossenstein

Moorstraat 14 (Ranst)
Waterkasteel met nagenoeg rechthoekige plattegrond en uitbouw ten westen van donjon, gebouwen opgetrokken rondom vierkant binnenhof.


ID: 135013 | Landschappelijk geheel

Domein De Schrieken

Poppel, Weelde (Ravels)
Domein De Schrieken is een typisch voorbeeld van een landschap in de Noorderkempen, gekenmerkt door het samengaan van grote compartimenten bos en weiland, met daarbij mooie zichten. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar het landgoed laten aanleggen. Het kasteel De Schrieken, het omliggende landschapspark en het bos zijn relatief gaaf bewaard gebleven. Dit deel van dit het contrasteert sterk met omgevende open, grootschalige landbouwgebied. Het landbouwgebied werd pas midden 20ste eeuw ontgonnen op de heide, in een geometrische patroon van percelen en wegen. In de eerste Wereldoorlog patrouilleerde het Duitse leger in Domein De Schrieken, gelegen bij de landsgrens. Bomen in het patrouillelaantje langs de grens vertonen nog honderden sporen van bajonetwonden, afkomstig van het bajonetwerpen als tijdverdrijf van de soldaten.