Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 91194 | Bouwkundig element

Herberg Het Damberd

Handzameplein 26 (Kortemark)
Halfvrijstaand pand opgetrokken als winkel-/ woonhuis en herberg "Het Damberd" circa 1925. De oorspronkelijke herberg met dezelfde benaming is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1829). In 1829 maakt de herberg nog deel uit van een brouwerijcomplex dat zich langs het Handzameplein (noordzijde kerk) en de achterliggende Werkenstraat uitstrekt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw verwoest en in 1925 herbouwd met inslag van de art deco, zie het fronton en het siermetselwerk.


ID: 91187 | Bouwkundig element

Burgerhuis en herberg 't Bloemenhof

Handzameplein 8 (Kortemark)
Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gaat terug op 19de-eeuwse herberg zogenaamd het "Blauw huis" (plattegrond als dusdanig reeds aangeduid op primitief kadasterplan van circa 1829). Na de Eerste Wereldoorlog wordt het parement gewijzigd in gele baksteen, hierbij wordt één travee gereduceerd.


ID: 90962 | Bouwkundig element

Herberg 't Handelshuis

Handzamestraat 7 (Kortemark)
De herberg is historisch een deel van een brouwerijsite. Op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan Fernandus Decorte) is Markt nummer 31 aangegeven als 'huis, plaats en gebouwen' en op de plaats van de huidige panden aan de Handzamestraat is de brouwerij gevestigd.


ID: 91297 | Bouwkundig element

Herberg 't Hemeltje

Hogestraat 78 (Kortemark)
Lage woning op de hoek met Hemelstraat, in het gehucht "'t Hemeltje". Woonhuis en aanpalend nutsgebouwtje opgetrokken in 1872. Verankerde donkerrode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), gecementeerde plint.


ID: 91006 | Bouwkundig element

Herberg Het Vliegend Peerd

Ieperstraat 75 (Kortemark)
Volgens het kadaster is de herberg in 1905 gebouwd door Jules Bonte-Rommelaere, brouwer te Kortemark, op de hoek van de "Steenweg naar Hooglede" en de "Steenweg naar Staden" (Ieperstraat). Bij de mutatie van 1914 uitbreiding van het huis en uitbreiding met nutsgebouwen.


ID: 91222 | Bouwkundig element

Herberg met nutsgebouw en ast

Kronevoordestraat 13 (Kortemark)
Voormalige herberg/ woonhuis met achterliggend nutsgebouw en ast, gelegen aan de Handzamevaart. Van 1890 tot 1994 herberg "De Vlaamsche Leeuw". Woonhuis/ herberg met aanpalend landgebouw volgens het kadaster gebouwd in 1887 en uitgebreid met ast voor "suikerijdrogerij" in 1889. Toenmalig eigenaar René Vanrietvelde baat er een café en handel in meststoffen, kolen en veevoeders uit.


ID: 91239 | Bouwkundig element

Herberg Den Drieweg

Makeveldstraat 1 (Kortemark)
In 1869 gebouwd met de eerste stenen van de steenbakkerij van het "Edewallegoed" (aangeduid als "ferme Edewallegoed" op de Atlas der Buurtwegen, circa 1844, zie Bescheewegestraat, inventaris Kortemark). Restant van boomgaard, nutsgebouwen uit het midden van de 20ste eeuw op het achtererf.


ID: 91037 | Bouwkundig element

Herberg Den Arend

Markt 16 (Kortemark)
De herberg vormt een beeldbepalend geheel samen met de "brouwerij Louwaege". De beide gebouwen zijn ook historisch verbonden.


ID: 91035 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 6 (Kortemark)
Burgerhuis als dusdanig aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Bij de mutatie van 1878 (eigenaar is de Kortemarkse brouwersfamilie Mahieu) wordt het huis aan de achterzijde vergroot. Een prentbriefkaart tijdens of kort na de Eerste Wereldoorlog toont in vergelijking met andere panden slechts beperkte oorlogsschade. Het toen niet gecementeerde pand was mogelijk een herberg, zie puilijst.


ID: 91240 | Bouwkundig element

Café uit het begin van de 20ste eeuw

Pastoor D.Vanhautestraat 5 (Kortemark)
Mogelijk voormalige herberg (zie verwijderde puilijst), daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen).