Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 200868 | Landschappelijk element

Kasseiweg Molenberg

Molenberg (Horebeke), Molenberg (Zwalm)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.


ID: 300012 | Landschappelijk element

Kastanjedreef Kelchterhoef

Houthalen (Houthalen-Helchteren)
De kastanjedreef loopt bijna tot aan de Bosberg en is 410 m lang. Aanvankelijk was ze echter korter, namelijk circa 270 m, wat ook weerspiegeld wordt in de ouderdom van de bomen. In het oude gedeelte stonden aanvankelijk een 40-tal kastanjelaars met een plantafstand van 15 m, waarvan circa 10 bomen ondertussen afgestorven of verdwenen zijn. Op een aantal plaatsen werd er ingeboet met jongere exemplaren. De dikste boom heeft een stamomtrek van 486 cm. De overige oude exemplaren zijn alle bijna 4 m of dikker. In het tweede gedeelte staan jongere bomen met stamomtrekken tussen de 250 en 300 cm. De plantafstand bedraagt hier 10 m. In dit jongere gedeelte staan nog twee oude kastanjelaars met


ID: 302640 | Landschappelijk element

Omgeving Kasteel Ter Dolen

Eikelbosstraat, Eikendreef, Grote Baan (Houthalen-Helchteren)
Het kasteel Ter Dolen is een voormalig vroeg 16de-eeuwse waterslot en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden dat omgeven wordt door grasland en bospercelen en bereikbaar is via enkele oude eikendreven.


ID: 80604 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Dolen

Eikendreef 17, 21 (Houthalen-Helchteren)
Het belang van het kasteel Ter Dolen ligt vooral in de wijze waarop het, ondanks de verbouwing in het vierde kwart van de 18de eeuw, getuigt van zijn vroeg-16de-eeuws karakter.


ID: 132518 | Landschappelijk element

Dreef van reuzenlevensboom bij Hoeverheide

Heerkensweg 2 (Houthalen-Helchteren)
De dreef van reuzenlevensbomen werd aangeplant tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw en maakt deel uit van het in 1860 ontstane domein Hoeverheide. De dreef vormt een relict van de experimentele bosbouw.


ID: 303533 | Landschappelijk element

Park Masy

Karperstraat (Houthalen-Helchteren)
Het park Masy is verbonden met de figuur van mijningenieur en tevens aandeelhouder bij Cockerill, Théodore Masy (1840-1935). Tijdens zijn leven kreeg het domein vorm en gaf hij er een begeesterende uitstraling aan.


ID: 80549 | Bouwkundig element

Alleenstaand burgerhuis

Luciebos 1 (Houthalen-Helchteren)
Alleen- en leegstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, grotendeels opgetrokken in de periode 1874-80.


ID: 135148 | Landschappelijk geheel

Houthulstbos

Houthulst (Houthulst), Langemark, Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle), Staden (Staden)
Het Houthulstbos bevindt zich op een interfluviale kam tussen het bekken van de Blankaart en het bekken van de Ieperlee en het Engelendelft. Eertijds strekte het Houthulstbos, ook bekend als het Vrijbos, zich uit tussen Diksmuide, Ieper, Roeselare en Torhout. De graven van Vlaanderen beheerden het deel ten noorden van de Korverbeek en de Franse Abdij van Corbie het deel ten zuiden ervan. Verspreid komt nog heidevegetatie voor die een relict vormt van de vegetatie in het voormalige veldgebied. In het huidige bos is de rechtlijnige, geometrische aanleg nog goed herkenbaar met nog enkele dreven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde dit bos een belangrijk strategisch punt voor de Duitsers. Na de Eerste Wereldoorlog schoot er zo goed als niets meer over van het bos, maar werd het toch opnieuw aangeplant.


ID: 79414 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel de Groote met park

Eug. de Grootelaan 66 (Houthulst)
Kasteel van Houthulst, zogenaamd "Kasteel de Groote", met omringend park, gelegen in het "Bos van Houthulst", een restant van het historische "Vrijbos". Kasteel uit de wederopbouwperiode teruggaand op het kasteel gebouwd door Jan-Pieter Cassiers in 1848. Kasteel en park gericht op de Eugène de Grootelaan en de Melanedreef. Park met deels bewaarde padenstructuur, vista naar vijver, gazons, parkbos en ijskelder.


ID: 79480 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met losse bestanddelen

Iepersteenweg 92 (Houthulst)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, bereikbaar via eikendreef. Losstaande geelbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen).