Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 135360 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Mark en kasteel van Hoogstraten

Hoogstraten, Minderhout, Wortel (Hoogstraten)
Het grootste deel van de structuur van dit gebied gaat zeker terug tot eind 18de eeuw. Het gaat daarbij om het Kasteel van Hoogstraten, de site met omwalling van ’t Withof, een aantal dreven en de loop van de Mark met lager gelegen valleigronden. Het is deze relatief sterk meanderende loop van de Mark met bijhorende vallei die voor een groot deel de wetenschappelijke en ook ruimtelijk structurerende waarde van het gebied vertegenwoordigt. Als geheel kan het landschap, zoals we het nu kunnen waarnemen, worden gekarakteriseerd als een compartimentenlandschap van afwisselend open landbouwgronden en gesloten bospercelen, met oude dreven en bomenrijen.


ID: 135006 | Landschappelijk geheel

Kolonie Wortel

Wortel (Hoogstraten)
De rijksweldadigheidskolonie werd in 1822 gesticht, met als doel door werkverschaffing de armoede te bestrijden: wegen werden aangelegd, hoeves gebouwd, gronden ontgonnen op de heide. Het project mislukte en werd in 1842 stopgezet. Vanaf 1870 werd de kolonie van Wortel nieuw leven ingeblazen, in het kader van de beteugeling van bedelarij en landloperij. Nieuwe gebouwen werden opgericht. De afschaffing op van de wet op de landloperij in 1993 betekende de opheffing van de rijksweldadigheidskolonie van Wortel. Kolonie Wortel is een uniek voorbeeld van de inrichting van een gebied als weldadigheidskolonie. Ze wordt gekenmerkt door een karakteristiek gebouwenpatrimonium en een compartimentenlandschap (grote open percelen gras- en akkerland wisselen af met bossen en struwelen, ingebed in een typische drevenstructuur in rastervorm). Plaatselijk komen nog heiderelicten en een paar vennen voor.


ID: 46603 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex

Donckstraat 13, Mussenakker 1 (Hoogstraten)
Achterin gelegen gebouwencomplex uit eind 19de - begin 20ste eeuw in neo-Vlaamserenaissance-stijl met latere uitbreidingen, in omringend park.


ID: 46667 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartpark Mariapark

Dreef (Hoogstraten)
Bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.


ID: 133466 | Landschappelijk element

Meerseldreef

Dreef (Hoogstraten)
De in 1690 aangelegde dreef groeide uit tot de woonkern Meersel-Dreef. Na het verdwijnen van verschillende bomen bij een storm in 1921 en een verbreding van de weg in 1936 werd de dreef in 1992-1993 heraangelegd naar ontwerp van F. Geerts.


ID: 46666 | Bouwkundig element

Kapucijnenklooster

Dreef 38-40 (Hoogstraten)
Kloostercomplex met kerk en kloostervleugels rondom een pandhof en enkele vrijstaande gebouwen; moestuin en boomgaard, aanplantingen en bos met dubbele beukendreef naar Calvarieberg.


ID: 46453 | Bouwkundig element

Kasteel van de heren van Hoogstraten

Gelmelstraat 131 (Hoogstraten)
Domein van circa 70 hectare omvattende kasteel en aanpalende gebouwen, weiden en landbouwgronden, ingeplant aan de oever van de Mark.


ID: 133470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef Vrijheid

Heilig Bloedlaan, Vrijheid (Hoogstraten)
De Vrijheid is een langwerpige, pleinvormige straat die aan weerszijden afgezoomd wordt door een rij gekandelaarde linden. Deze dreef vormt de hoofdstraat van Hoogstraten.


ID: 46614 | Bouwkundig element

Landhuis De Zwaelmen

John Lijsenstraat 54-56 (Hoogstraten)
Landhuis, gebouwd circa 1904 in opdracht van de Antwerpse bankier J.C. Lijsen, gelegen in een uitgestrekt domein en oorspronkelijk één geheel met de eigendom van Kasteel Ter Meiren.


ID: 46615 | Bouwkundig element

Kasteel ter Meiren

John Lijsenstraat 58-60 (Hoogstraten)
Eclectisch landhuis van 1935, met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance en het neoclassicisme met bijgebouw van 1937, gelegen in uitgestrekt domein.