Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 88078 | Bouwkundig element

Nieuwhof of Buijthuijs

Waterstraat 29-31 (Oostkamp)
Hofstede, opklimmend tot de 18de eeuw. Voormalig buitengoed heden opgesplitst in twee hoeves. Bijhorende boomgaard met ommuring. Nummer 29. Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een verharde oprit en gelegen bij een met gras begroeid erf. Schuur en stal dwars op het boerenhuis. Nummer 31. Monumentaal landgebouw vermoedelijk voorheen gebruikt als stoomkorenmolen.


ID: 88079 | Bouwkundig element

Hoeve De Groene Wal

Waterstraat 32 (Oostkamp)
Hoeve, mogelijk teruggaand tot de 18de eeuw, waarbij de huidige configuratie reeds aanwezig is in 1810. In 1883 registreert het kadaster de vergroting van de hoeve; het woonhuis en het grote landgebouw worden uitgebreid, het kleine landgebouw wordt afgebroken en men bouwt een bakhuis.


ID: 88081 | Bouwkundig element

Hoeve

Waterstraat 42 (Oostkamp)
Boerenhuis met witgeschilderde voorgevel onder een vernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen. De stal ten noorden van het woonhuis is schuin ten opzichte van de weg gelegen; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen.


ID: 88083 | Bouwkundig element

Vaarthuis

Westdijk 17 (Oostkamp)
Kleine hoeve gelegen op de kromming van de Westdijk ter hoogte van de monding van de Rivierbeek in het kanaal Gent-Brugge. Bestaande uit een aan de straat gelegen woonhuis, met een lagere annex, een bakhuis aan de kant van het water en een schuur/stal rechtover het woonhuis. Waardevol bakhuis met verhoogde schoorsteen en pannen zadeldak.


ID: 88084 | Bouwkundig element

Hoeve De Coupure

Westdijk 18 (Oostkamp)
Kleine, 19de-eeuwse hoeve bestaande uit enkele losse bestanddelen op een met gras begroeid erf met kleine boomgaard. Bakstenen gebouwen onder pannen schild- en zadeldaken. De oorspronkelijke erftoegang ligt aan de kasteeldreef tussen vrij hoge bakstenen hekpijlers die een beukenhaag flankeren. Het classicistisch getinte boerenhuis is als enige gebouw gesitueerd aan de oostkant van het Zuidervaartje. Tot op heden behoort het hoevetje tot de eigendommen van de familie d'Ursel en het kasteel Gruuthuse.


ID: 88086 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Laere

Westdijk 20-21 (Oostkamp)
Deze hoeve is ontstaan uit de op verschillende kaarten aangeduide historische hoeve Ter Laere, die in 1897 opgedeeld wordt in twee woongelegenheden met name de huidige nummers 20 en 21. Hun geschiedenis loopt dus parallel tot het einde van de 19de eeuw.


ID: 88330 | Bouwkundig element

Hoeve

Westkantstraat 12 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen hoeve die in kern mogelijk opklimt tot het begin van de 18de eeuw. Toegankelijk via een verharde erfoprit met aan het begin een Onze-Lieve-Vrouwkapelletje. Oorspronkelijke hoevebebouwing gelegen rondom een verhard erf met een éénlaags boerenhuis.


ID: 88334 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westkantstraat 44 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen; woonhuis reeds aangeduid op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729. Omstreeks 1903 wordt de site uitgebreid met twee bijgebouwen aan de erfzijde. Het zuidelijke stalvolume wordt vergroot in 1928. Met kasseien verhard erf toegankelijk via een hekken. Ten westen ligt het éénlaags boerenhuis met geïncorporeerde stal.


ID: 88338 | Bouwkundig element

Hoeve

Westkantstraat 64 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit een woonhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende schuur, gebouwd in 1903. Het woonhuis wordt vergroot en bijna volledig herbouwd in 1928.


ID: 88087 | Bouwkundig element

Hoeve

Wilgenbroekstraat 41 (Oostkamp)
In oorsprong deels 18de-eeuwse hoeve heden bestaande uit een boerenhuis en een langwerpige stal. Begin 19de-eeuws boerenhuis van bruine, verankerde baksteen van vijf traveeën onder een zadeldak met grijze pannen en een lichte knik. Kastje met Mariabeeldje boven de deur. Verankerd, bakstenen stalvolume loodrecht op de weg geplaatst en wellicht 18de-eeuws in kern.