Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

120 resultaten


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


ID: 88021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde kasteelsite Blauw Kasteel

Ravenbosstraat 10 (Oostkamp)
Kasteel onder de vorm van een hofstede, bestaande uit een woonhuis die ten zuiden paalt aan een dwars aangebouwde woontoren met ten noordoosten ervan een voorgeplaatste, ronde traptoren. Woon- en traptoren dateren uit het tweede kwart van de 16de eeuw. Ten noorden van het woonvolume paalt nog een kleiner bijgebouw, een voormalig bakhuis. Het geheel is gelegen in het midden van een terp in een bij de recente restauratie terug aangelegde ronde gracht; bereikbaar via een nieuw ontworpen strakke brug. Bij de omwalde site werd opnieuw een boomgaard aangeplant.


ID: 27560 | Bouwkundig element

Restanten gotische kerk

Armenlos 3 (Oudenaarde)
Vroeger parochiekerkje voorin gedeeltelijk ommuurde grote beboomde tuin gelegen, naar het zuiden georiënteerd. In 1828 worden kerk, omringende ommuurde kerkhof en andere kerkgoederen verkocht. Toren werd afgebroken in 1830; schip tot woningen verbouwd. Twee zandstenen zuilen uit de 16de eeuw bleven deels bewaard.


ID: 27069 | Bouwkundig element

Burgerhuis van brouwerij De Tanghe

Broodstraat 35 (Oudenaarde)
Hoekhuis met Burgschelde, voorheen gelegen aan brug, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak; oudere kern, minstens uit de 1ste helft van de 18de eeuw. Sedert 19de eeuw bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Op hoekpenant zandstenen beeldnis in renaissancestijl met piëta in zandsteen. Oorspronkelijke achterbouw vervangen door nieuwe bouw circa 1978.


ID: 27059 | Bouwkundig element

Brouwerij Den Pau

Broodstraat 5 (Oudenaarde)
Interessant rijhuis opgetrokken uit bak- en zandsteen met rijk uitgewerkte voorgevel in renaissancestijl daterend van 1655, zie verweerde steen in geveltop. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met overkragende bovenbouw op drie gesculpteerde arduinen rondbogen steunend op met voluutconsoles versierde pilasters. Voorheen met brouwerij Den Pau.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


ID: 27390 | Bouwkundig element

Leenrechtbank Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Door twee linden geflankeerde openluchtvierschaar of leenrechtbank afhankelijk van de heerlijkheid Volkaersbeke, vermoedelijk daterend uit de 16de eeuw doch teruggaand op een ouder exemplaar en gerestaureerd eind 19de eeuw door de toenmalige eigenaars de familie Kervijn de Volkaersbeke.


ID: 31504 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhuis

Trappistenweg 17 (Poperinge)
Voormalige zetel van het 'Hof en heerlijkheid van Watou', woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou. Historische hoeve gelegen ten zuidoosten van de dorpskom, met boerenhuis met behouden 'hooghuis' uit het laatste kwart van de 16de eeuw-eerste kwart van de 17de eeuw.