Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 213440 | Bouwkundig element

Militaire keuken

Burgweg (Vleteren)
Gelegen in een weide tegenover huis Burgweg nummer 9. Het bakstenen gebouw zou tijdens de oorlog vermoedelijk gefungeerd hebben als centrale gaarkeuken, van waaruit de gekantonneerde troepen in de omgeving bevoorraad konden worden.


ID: 88501 | Bouwkundig element

Tekenacademie

Kerkstraat 51 (Waasmunster)
Het gemeentebestuur van Waasmunster werd in 1941 gevorderd om grond ter beschikking te stellen om een legergebouw te construeren voor de Duitse Wehrmacht. Het gebouw zou naast lokalen voor de vliegeniers ook klaslokalen bevatten ter compensatie voor lokalen die bij de bouwwerken gesloopt werden. Het zou opgevat worden als schoolgebouw om nadien volledig als uitbreiding van de bestaande school te kunnen dienen. De nieuwe vleugel werd haaks achter de jongensschool opgericht in 1941-1942 volgens bewaarde plannen naar ontwerp van architect K. Van Namen.


ID: 41241 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Vismarkt 24 (Westerlo)
Complex met neo-Vlaamserenaissance-inslag van 1896, naar ontwerp van P.J. Taeymans.


ID: 209308 | Bouwkundig element

Kazerne Kapitein Stevens

Diksmuidse Heirweg 6 (Zedelgem)
Na de Eerste Wereldoorlog oorlog richtte het Belgische leger een munitiedepot op. In 1924-1925 een kazerne met administratief centrum gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de kazerne korte tijd als kamp voor Belgische en Franse krijgsgevangenen. Vanaf 1951 school voor onderofficieren. Daarvoor worden enkele blokken bijgebouwd, daarna nog enkele wijzigingen. In 2007 verhuist de school naar Sint-Truiden. De gebouwen in 2008 aangekocht door de provincie West-Vlaanderen om er een Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten in onder te brengen. De blokken staan rond begraasde of geasfalteerde binnenpleinen gegroepeerd. Het oudste type wordt gekenmerkt door gebruik van oranje baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen), in- en uitspringende delen. Segmentboogvormige muuropeningen en bij de eindgevels een klimmende lijst onder de dakrand. Recenter type in roze baksteen boven een gecementeerde plint en onder mansardedak (Vlaamse pannen).


ID: 209443 | Bouwkundig element

Militair domein en natuurgebied

Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.


ID: 14698 | Bouwkundig element

Fort Sint-Marie

Galgestraat (Zwijndrecht)
Fort Sint-Marie is het oudst bewaard gebleven fort van de vesting Antwerpen. Gebouwd volgens het type van het gebastioneerde stelsel, tussen 1855-58 en gemoderniseerd tussen 1879 en 1882.