Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

180 resultaten


ID: 300873 | Landschappelijk element

Historische wegtracés: Lijkweg, Kerkweg, karrensporen

Goorseweg (Kasterlee)
Op de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart bestaan nog enkele restanten van oude wegtracés. Het gebied bestond vooral uit heide, die in de loop van de 19de-20ste eeuw systematisch tot naaldbos is omgevormd. Samen met de bebossing van de heuvelrug ontstond een heel netwerk van kleine bospaden, dat vooral in de 20ste eeuw zijn huidige vorm aannam. Enkele oudere tracés bleven gedeeltelijk behouden, waaronder een deel van de verbindingsweg tussen het gehucht Goor en Kasterlee. Bijzonder is het parallelle wegtracé van de Kerk- en de Lijkweg.


ID: 300871 | Landschappelijk element

Holle wegen op de heuvelrug Kasterlee-Lichtaart

Holle weg, Oosthukkel, Westhukkel (Kasterlee)
Op de zuidelijke steilrand van de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart liggen verschillende holle wegen. Omdat het hoogteverschil op korte afstand groot is, snijden deze wegen zich snel diep in de flank van de heuvelrug in. De meeste van deze holle wegen zijn eeuwenoud. Ze kunnen in elk geval met trajecten worden geïdentificeerd die ook al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart zichtbaar zijn.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 135094 | Landschappelijk geheel

Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren

Kraainem (Kraainem), Overijse (Overijse), Duisburg, Tervuren (Tervuren)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.


ID: 300189 | Landschappelijk element

Holle wegen in Briegden

Roosakkerstraat, Winevenstraat (Lanaken)
In het gehucht Briegden, gelegen in Veldwezelt (Lanaken), lopen twee elkaar kruisende holle wegen met waardevolle beplanting op de flanken. Op het kruispunt van deze twee wegen staat een kapelletje.


ID: 302520 | Landschappelijk element

Holle weg Longa

Ezemaal (Landen), Goetsenhoven (Tienen)
De holle weg, onderdeel van de Romeinse verbindingsweg Tienen-Landen via Ardevoorde, heeft een belangrijke esthetische en natuurwetenschappelijke waarde.


ID: 306998 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Rumsdorp (Landen)
Tussen de Landenstraat en de Tiensestraat loopt tussen de akkers een kasseiweg in het verlengde van de Pitsaerlaan. De weg is aan de Landenstraat deels ingesneden tussen groene bermen met vlier en kornoelje. Het vervolg van de weg biedt open zichten op de uitgestrekte akkers rondom. De kasseiweg heeft een halfrond profiel en is gelegd in Tiense kwartsiet in halfsteensverband met boordstenen langs weerszijden. De weg maakt deel uit van het netwerk van veldwegen tussen Rumsdorp, Overwinden en Neerwinden zoals wordt weergegeven op de 18de-eeuwse kaarten van Villaret en de Ferraris.


ID: 306997 | Landschappelijk element

Holle weg Schepstraat

Schepstraat (Landen)
De Schepstraat loopt van in het centrum van Rumsdorp tussen uitgestrekte akkers naar de Tiensestraat. De aanzet van de weg is gekasseid en gaat dan over in een onverharde weg met groene bermen aan weerskanten. Bij Rumsdorp snijdt de weg zich stevig in het landschap in en krijgt een hol karakter. De holle weg wordt al aangeduid op de kaart van Deventer uit 1550 en vormde een parallelweg met de hoofdweg tussen Rumsdorp en Landen. In de 19de eeuw verliest de holle weg, de Scheper Straat, aan belang. In de loop van de 20ste eeuw wordt de Rumsdorpstraat de hoofdverbindingsweg tussen Rumsdorp en Landen.


ID: 308393 | Landschappelijk element

Kasseiweg Walsbetsestraat

Walsbetsestraat (Landen)
De Walsbetsestraat is een kasseiweg met gemengde samenstelling die van Waasmont naar Walsbets loopt. Een zijweg genaamd het Ridderspad is eveneens gekasseid. De weg maakt deel uit van een historisch netwerk aan parallelle wegen die de akkers doorkruisen tussen Waasmont en Walsbets. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de weg ter hoogte van de kruising met de spoorlijn en op de grens van de gemeenten Waasmont en Walsbets gewijzigd en met een kleine bocht omgeleid.


ID: 302100 | Landschappelijk element

Wijnbrondal

Bloemhof, Hollebeekstraat, Kasteelstraat, Kerkveld (Linkebeek)
Holle weg vertrekkend aan de voet van het domein van het kasteel van Linkebeek en langzaam stijgend in zuidoostelijke richting naar de Hollebeekstraat. De weg vormt daarbij de zuidwestelijke begrenzing van het kasteeldomein.