127 resultaten
ID: 305214 | Landschappelijk element
Wezemaal (Rotselaar)
Deze moerbeiboom bevindt zich op de grens van een eiken-berkenbos en een boomgaard, wellicht is deze boom een relict van een vroegere boomgaard. Moerbeibomen staan bekend voor hun rode of zwarte eetbare vruchten die men vaak gebruikt in wijnen, gebak of andere recepten.
ID: 307565 | Landschappelijk element
Midzelen 25 (Sint-Katelijne-Waver)
Aan de toegang tot de oude abdijhoeve ‘Midzelen’, waar nu het ‘Museum van de Mechelse groentestreek’ in is ondergebracht, staat een oude perelaar. Deze boom is wellicht nog een relict van de voormalige huisweideboomgaard.
ID: 59030 | Bouwkundig element
Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.
ID: 15378 | Bouwkundig element
Edgar Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Boerenwoning met verankerde baksteengevel van zeven traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 17de eeuw.
ID: 130570 | Landschappelijk element
Edgar Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Tegenover een beschermde 17de-eeuwse hoeve staat een oude moerbeiboom. Met een stamomtrek van ruim meer dan drie meter is hij vermoedelijk een van de oudste moerbezies in België.
ID: 15420 | Bouwkundig element
Weimanstraat 44 (Sint-Niklaas)
Hoeve met woonhuis en dwarsschuur. Woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit 1790. Ten noordwesten en haaks op het woonhuis: vrij lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek.
ID: 300064 | Landschappelijk element
Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.
ID: 303506 | Landschappelijk element
Sint-Martinusstraat 12 (Sint-Truiden)
Bedreigde pastorietuin uit de 19de eeuw met typische vegetatie.
ID: 134565 | Landschappelijk element
Pastoriestraat 5 (Tessenderlo-Ham)
Omgrachte tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw, bij de voormalige pastorie daterend uit de 17de eeuw.
ID: 86593 | Bouwkundig element
Egemsesteenweg 91 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van woonhuis, haaks langgestrekt bijgebouw en klein bijgebouwtje met restant van walgracht aan oostzijde weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op een ongedateerde kaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Hoevegebouwen U-vormige geschikt omheen erf met centraal een notelaar. Gekasseide erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten oosten van het erf, éénlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Ten noorden, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.