337 resultaten
ID: 77926 | Bouwkundig element
Beerstblotestraat 3 (Diksmuide)
Bloemmolens van de Société Minoterie et Huilerie de Dixmude, gelegen aan de samenvloeiing van IJzer en Handzamevaart. Industrieel-archeologisch complex van twee torens; betonskeletstructuur met hoofdzakelijk houten vloerconstructies en integraal bewaarde elektrisch aangedreven maalinrichting. Opgetrokken in 1922 met de financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten, door de firma "Schneider-Jaquet".
ID: 77999 | Bouwkundig element
Grote Dijk 6, 6A (Diksmuide)
Vóór de Eerste Wereldoorlog stond op deze plaats de Brouwerij Van Hille. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de vernietigde brouwerij heropgebouwd met financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten. In 1929 is de brouwerij bedrijfsklaar. In 1965 wordt dan een torenvolume gebouwd: geelbakstenen volume van vijf bouwlagen + hoger opgetrokken gedeelte rechts, wellicht voor transportsysteem of ter hoogte van silo. Aan de straat, eenvoudig halfvrijstaand woonhuis met geglazuurde terracottapaneel.
ID: 78356 | Bouwkundig element
Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.
ID: 78315 | Bouwkundig element
Pervijzestraat 74 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, ten westen van de Beverdijkvaart. Merkwaardig kapelletje aan de erftoegang. Als omwalde site met toegangsdreef reeds aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Eveneens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843; de omwalling is echter reeds gedempt.
ID: 78219 | Bouwkundig element
Roeselarestraat 34A (Diksmuide)
Maalderij, vermoedelijk teruggaand op de site van de Plaetsmolen, een houten graanwindmolen circa 1834 gebouwd in opdracht van weduwe Mattheus Coussin uit Diksmuide. Loodsen onder zadeldaken, waarvan de smalle gevels afgewerkt zijn met lage trapgevels.
ID: 78503 | Bouwkundig element
Schoorbakkestraat 33 (Diksmuide)
Herenhuis en maalderij, heropgebouwd circa 1921, vermoedelijk op plaats van tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde windmolen (voor het eerst aangeduid op kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911).
ID: 78394 | Bouwkundig element
Schorestraat (Diksmuide)
Elektromechanische maalderij van twee steenkoppels aangedreven door een elektromotor van 1948 ondergebracht in geschilderd volume van 1948 (betonblokken en golfplaten zadeldak). Ouder binnenwerk van circa 1930 (en vroeger) overgebracht uit een molen te Koekelare na geleden oorlogsschade.
ID: 78506 | Bouwkundig element
Veurnestraat 1 (Diksmuide)
Bij de Nieuwpoortstraat, hoekpand en voormalige herberg zogenaamd "D' OEDE MAALDERIE" zie opschrift. Gaat terug op de herberg-brouwerij "Den Hert" die in 1862 opgericht werd. Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1919 op deze hoek een barak opgericht, zogenaamd "Café du Front". Tijdens de daaropvolgende wederopbouw komt hier de herberg en maalderij "De Weegbrug".
ID: 39014 | Bouwkundig element
Isabellastraat 16 (Dilbeek)
Hoeve-brouwerij-complex met 18de-eeuwse kern gelegen in het centrum van Sint-Gertrudis-Pede.
ID: 214075 | Bouwkundig element
Kameelstraat 4 (Dilbeek)
Op de hoek met de Poverstraat staat een maalderij met elektrische molen aangebouwd tegen de langsschuur van de Langehoeve of hoeve Van Lierde.